Besynnerligt maktvakuum i Nordirland


Storbritannien har lämnat ifrån sig makten över Nordirland – men än finns ingen regionregering som kan ta emot den.

Nordirlandsministern Peter Hains underskrift ökar trycket inför måndagskvällens tidsfrist för konfliktens parter.

Hains beslut i helgen innebär ett besynnerligt maktvakuum för den bångstyriga norra änden av irländska ön. Från och med natten mot måndagen styr Storbritannien formellt inte längre Nordirland, trots att Ian Paisleys Demokratiska unionistparti (DUP) i lördags vägrade utse ministrar till det samstyre som ska ta över.

En optimistisk Hain tar fasta på att DUP nu öppnar för samstyre, även om Paisley kräver att det innan dess ska fortsätta förhandlas in i maj.

-Detta är första gången DUP har sagt att de kommer att dela makten med Sinn Féin – folk har sagt att det aldrig skulle hända, sade Hain till journalister i Belfast.

Kluvet

Någon form av styre måste därmed snickras ihop under måndagen. Men de brittiska och irländska regeringarna sänder kluvna signaler om den tidsfrist för ”devolution”, självstyre, som är satt till natten mot tisdagen.

-Framgång i morgon innebär devolution, misslyckande innebär upplösning. Jag ser för ögonblicket inte någon annan väg, sade Hain.

Samtidigt sade Irlands premiärminister Bertie Ahern i RTE:s radioprogram This Week att DUP:s beslut i lördags gör det omöjligt att hålla sig inom tidsfristen. Han sade att han under EU:s toppmöte i Berlin skulle gå åt sidan med sin brittiske kollega Tony Blair för att diskutera vägen framåt.

Val

Båda vill desperat kunna utropa triumf i den segdragna nordirländska fredsprocessen; Blair eftersom han behöver en fredsframgång innan han avgår i sommar och Ahern eftersom han snart väntas utlysa parlamentsval.

Paisley förklarar förseningen med att ”folket kan övertalas, inte pressas”.

Men Sinn Féin är otåligt.

-Det kommer inte på fråga att vi går med på förseningar. Det finns ingen trovärdighet i processen om det fortsätter så här, sade partiets representant Alex Maskey till BBC.