Beslut i Haag i mål om barnsoldater
En av de barnsoldater som Thomas Lubanga Dyilo lärt upp att döda. (Foto:AFP/Gianluigi Guerciaa)


Den internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag tar på måndagen ställning till om det finns tillräckligt med bevis för en rättegång mot en kongolesisk krigsherre för att han rekryterat barnsoldater.

Kommer målet upp blir det den nyinrättade domstolens första rättegång.

Domstolen kan också välja att avvisa målet, begära fler bevis och utredningar eller be åklagarna överväga att ändra åtalet. En del av offren vill utvidga anklagelserna till att också gälla mord, våldtäkt och tortyr.

Thomas Lubanga Dyilo ledde den beryktade milisen Kongolesiska patriotiska unionen (UPC) i Ituriregionen i nordöstra Kongo-Kinshasa. I det området har över 60 000 människor dödats sedan 1999, efter att ha hamnat vid sidan av det fredsavtal som någorlunda satte stopp för kriget i resten av landet.

I november förra året stod Lubanga inför domarskranket i Haag då åklagare och försvarare lade fram de synpunkter, som ligger till grund för måndagens beslut.

Striderna i Ituri, där ett stort antal miliser har bekämpat varandra, har gällt kontroll över mark och naturresurser, bland annat guld. Alla miliser där, och i andra delar av landet, misstänks ha tvångsrekryterat barn, sammanlagt upp till 30 000. Thomas Lubanga är åtalad på tre punkter för att ha tvingat barn att bli soldater och delta i strider.

Han har förklarat sig icke skyldig på samtliga åtalspunkter.

Åklagarna säger att Lubanga lärde barn att döda, fick dem att döda och lät dem bli dödade.