Beskjutning av centrala Donetsk
Chaufförerna som kör de 300 lastbilarna i den ryska humanitära konvojen parkerade på ett fält cirka 3 mil från rysk-ukrainska gränsen den 14 augusti. Enligt Getty Images beror det på strider vid de rebellkontrollerade fästena. (Foto: Andrey Kronberg / Getty Images)


Den rebellkontrollerade staden Donetsk i östra Ukraina besköts för första gången med artillerigranater på torsdagen. Minst en person har dödats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Folk strömmade ut från en stor kontorsbyggnad i centrala staden när evakueringslarmet ljöd.

Två granater landade 200 meter från ett av stadens största hotell, Park Inn Radisson, och krossade fönsterrutor. Vid explosionen blev det ett stort gapande hål på tredje våningen i ett bostadshus och en krater i trottoaren.

Det är oklart om beskjutningen kom från regeringsstyrkorna eller pro-ryska rebeller.

Rysk hjälpkonvoj på väg mot gränsen till Ukraina

På torsdagen närmade sig en stor rysk hjälpkonvoj med minst 260 vitmålade lastbilar Ukrainas gräns. Men under vägen ändrade de plötsligt kurs och styrde mot en rebellkontrollerad gränsövergång vid Izvaryne.

Man hade tidigare kommit fram till en provisorisk uppgörelse om att konvojen skulle leverera hjälpsändningen till en gränsövergång i Kharkivregionen som kontrolleras av Ukraina. Där lasten lättare skulle kunna kontrolleras av Internationella Röda Korset.

Lastbilarna parkerades på ett stort fält, 28 kilometer från gränsen, och ett dussintal beiga tält sattes upp. Det var inte klart om bilarna skulle övernatta på rysk mark eller fortsätta in i Ukraina senare under dagen.

Andriy Lysenko, talesman för  Ukrainas nationella säkerhet, sade till nyhetsbyrån AP att Ukraina tvingas agera om ryssarna vägrar låta Röda Korset inspektera lasten. Konvojen kommer att blockeras med alla krafter som finns.

Moskva säger att de samordnade hjälpsändningen, som innehåller allt från barnmat och köttkonserver till portabla generatorer och sovsäckar, med Internationella kommittén för Röda Korset.

Luhansk

Trots att gränsövergången vid Izvaryne är i rebellernas händer har det varit många bittra strider i området söder om Luhansk och läget förändras ständigt. Det är oklart om alla städer och byar från gränsen till Luhansk fortfarande kontrolleras av pro-ryssar.

BBC skriver att det är en desperat situationen i Luhansk, som kontrolleras av rebellerna, civilbefolkningen har haft brist på vatten, mat och elektricitet i över en vecka.

Ukraina skickar egen hjälpkonvoj

Ukraina skickade på torsdagsmorgonen en egen hjälpsändning till regionen. Cirka 75 lastbilar är på väg mot Luhanskregionen, står det på presidentens hemsida.

Ukrainas president Petro Porosjenko anklagade igår Moskva för att ”måhända planera en invasion med hjälpsändningen som täckmantel”, enligt SVT.

Rysk television uppger att den ryska konvojen ändrat kurs på grund av att ukrainska myndigheter vägrat låta dem passera in genom Charkov.