Berömd dansös anser att Shen Yun är av största vikt för dansartister


Kim Juk-Youp är en berömd koreansk dansare med en doktorsexamen i dans. Hon koreograferar även koreansk dans i Daegu City Korean Music Orchestra. Kim såg Shen Yun Performing Arts andra föreställning i Daegu City den 26 februari och prisade Shen Yun som mycket unik.

Kim säger att varje gång hon ser Shen Yuns föreställningar går hon därifrån med nya erfarenheter, ny inspiration och en känsla av att showen porträtterar äkta kinesisk kultur.

Hon sade att Shen Yun har blivit allt populärare i den koreanska konstvärlden. I moderna tider, när estetiken i konsten har blivit förträngd av förvirring och förfall, visar Shen Yun riktningen för konstnärlig utveckling

– Konstnärer med dansinriktning, och även andra konstformer, har alla hört talas om Shen Yun och kommer för att se föreställningen. De vet att Shen Yun är fantastiskt, sade hon.

– Det vi arbetar med är också koreansk traditionell konst. Även vi hoppas på att kunna bevara traditionell konst. Därför är vi mycket berörda av Shen Yuns ansträngningar att ta fram och sprida traditionell konst och kultur. Inom den koreanska danskretsen har det blivit obligatoriskt att se Shen Yuns föreställningar.

Kim Juk-Youp, som har sett Shen Yun tre gånger, hänger sig åt att bevara den traditionella koreanska kulturen. Hon tycker det är synd att det numera blivit en trend att blanda ihop dans och balett. Hon suckade och sade att en sådan sammanblandning är så vanlig i andra länder att människor har blivit avtrubbade. Klassisk kinesisk dans framförd av Shen Yun skiljer sig från den blandningen med sina oföränderliga principer

– Med tidens gång kan varje nationalitets unika egenskaper återfinnas i traditionella normer och värderingar. Ur den här aspekten sticker Shen Yuns stil ut, sade hon beundrande.

Sett ur ett konstnärligt perspektiv tycker Kim att Shen Yun visar en mycket unik kombination av traditionell kinesisk klassisk dans och modern teknik (med hänvisning till bakgrundsprojektionerna). Hon anser att programnumren var mycket kreativa och folkdanserna särskilt förtjusande.

Kim Juk-Youp är också vice ordförande för Rose of Sharon Art Association, Daegu Chapter, och ordförande i Daegus forskningsinstitut för koreansk dans.

Hon sade att den traditionella kulturen bör bevaras utan någon förändring, och att koreanska konst- och kultursektorn betonar vikten av att bevara traditionerna

– Traditioner ska föras vidare, fler människor borde förstå traditioner.

Om ett land kan bevara sina traditioner, kommer dess normer att höjas. I egenskap av traditionell koreansk dansare har Kim ett särskilt intresse för kinesisk folkdans, hon förtrollas av den sade hon.

När det gäller dräkterna, sade hon att koreanska och kinesiska dräkter har något gemensamt eftersom Koreas och Kinas historia är nära sammanlänkade. Men dräkterna som bärs av kinesiska stambefolkningar utmärks av sitt folkslags kännetecken. Som resultat var danserna i folkdräkter särskilt utmärkande. Speciellt färgerna och accessoarerna är vackrare, jag föredrar det. Kinesisk kultur är fantastisk i sig, och därför mer värdefull

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se:

www.ShenYunPerformingArts.org

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm 5-6 april och till Konsert & Kongress i Linköping den 8 april.

För mer information om föreställningarna i Sverige:

 http://linkoping-show.se/

 http://stockholm-show.se/

Översatt från engelska: www.theepochtimes.com/n2/content/view/30557/