Berlusconis obekväma vänskap med Gaddafi
Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi och den libyske diktatorn Muammar Gaddafi skakar hand på Libyska kulturcentret i Rom i augusti 2010. (Foto: Filippo Monteforte/AFP/Getty Images)


Muammar Gaddafi är besviken – besviken på sina ”europeiska vänner” som har svikit honom genom att bryta relationerna med honom på grund av hans hantering av upproret i Libyen, och besviken över att de offentligt har uttalat sig emot honom och fryst hans tillgångar i utlandet.

Men mest av allt känner hans sig förrådd av sin tidigare nära vän Silvio Berlusconi. ”Jag vet inte vad jag ska säga till Berlusconi”, sade Gaddafi till den italienska tidningen Il Giornale på tisdagen.

Men nu när Gaddafis trupper tar in på oppositionen, vad kommer det att betyda för Italiens relationer med Libyen?

– Om militäraktionerna upphör i morgon, och Gaddafi återtar makten, kommer det att bli spänningar, men Italien kommer att återgå till sin position i Libyen, säger professor James Waltson, politisk forskare vid American University i Rom.

Italien och Libyen har haft djupa relationer i över ett århundrade. Under halva tiden var Libyen under italienskt kolonialstyre. Under senare år har relationen karakteriserats av enormt lönsamma ekonomiska avtal, fastlagda av de två nuvarande ledarna Berlusconi och Gaddafi.

I augusti i fjol fick Gaddafi ett kungligt välkomnande i Rom. Berlusconi beställde till Gaddafis ära en pompös show med ryttare i Beduin-utstyrsel på 30 fullblodshästar som skeppats från Libyen.

Italien har växt till att bli Libyens viktigaste partner ekonomiskt, och Italien är Libyens största råoljekund. Tack vare Berlusconi äger libyska investerare stora delar i flera strategiska italienska företag: 1 procent i Italiens största oljeföretag Eni; 2 procent i flyg- och försvarsgruppen Finmeccanica; över 2 procent i Fiat; och nästan 15 procent i ett telecom-företag, Retelit, enligt the Guardian.

– Om Gaddafi återtar makten kan han verbalt förolämpa Italien, men han kommer att fortsätta arbeta med Italien, han kommer att fortsätta sälja olja till Italien, eftersom han är realist och intressena ligger där, säger Waltson.

Vänskapen mellan Gaddafi och Berlusconi verkar tillsammans med solida ekonomiska intressen vara som en trossats för den Italienske ledaren.

– Ett misstag man inte ska göra är att tro att Berlusconi har utvecklat den här typen av [personlig] relation enbart med Gaddafi, säger Emiliano Alessandri, Transatlantic fellow vid USA:s Tyska Marshall Fund.

– Det Berlusconi gjorde var att lägga till en personlig dimension till den grad att det blev till nationell förlägenhet på grund av Gaddafis uppförande.

Alessandri säger att Berlusconis svaga punkt är att han skjuter över målet.

– Berlusconi förstår att politik också innefattar att bygga upp personliga relationer med utländska ledare. Det som orsakar kontroverser är att han inte skiljer på demokratiska och odemokratiska ledare.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/53114/