Berlinmurens fall 25 år sedan firas med "Mod till frihet"
Folk passerar de illuminerade ballongerna som ingår i en ljusinstallation till 25-årsdagen av Berlinmurens fall. (Foto: Sean Gallup / Getty Images)


Staden Berlin firar den här helgen 25-årsdagen av Berlinmuren fall.

När Berlinmuren föll den 9 november 1989 var det en av de starkaste symbolerna för den förändring som svepte genom de kommunistiska länderna i östra Europa och den förebådade slutet på det kalla kriget.

Den 1,5 mil långa muren byggdes upp och separerade tyskarna från varandra under 28 år. Under den tiden hamnade de i två olika världar; det kapitalistiska väst och det kommunistiska öst. Och så plötsligt, tycktes det, föll muren.

”Jag tror inte att någon glömmer hur de kände den dagen. I alla fall kommer inte jag att glömma det”, sade förbundskansler Angela Merkel, själv uppvuxen i Östtyskland nyligen i en podcast enligt SR.

Mur av ljus

Ett inslag i minnesfirandet är en ljusinstallation som löper längs den väg som muren tog genom staden. För att täcka murens sträcka gick det åt 6800 illuminerade ballonger.

En av de inbjudna gästerna är Michail Gorbatjov som var Sovjetunionens president vid tiden för Berlinmurens fall. Han har nu uppnått den aktningsvärda åldern av 83 år och ska delta bland annat i ett symposium tillägnat 25-årsdagen av Berlinmurens fall.

Gorbatjov arbetade för avspänning och öppenhet vilket gav honom Nobels fredspris 1990.

Dagen för Berlinmurens fall, söndag 9 november, hålls den stora festen vid Brandenburger Tor. "Mod till frihet" är namnet på firandet.