Berättelsen om Apkungen - Kung Markatta
Apkungen - Kung Markatta (Illustration: Annie Wu /Epoch Times)


Enligt den kinesiska kalendern går vi idag, den 8 februari, in i apans år. Då passar det bra att berätta lite om den mytiska figuren Apkungen – Kung Markatta, eller Sun Wukong.

Kung Markatta är en huvudfigur i den kinesiska klassikern ”Färden till Västern”, som är en av fyra stora litterära klassiker publicerade under Mingdynastin (1368-1644).

Där finns berättelsen om Xuan Zang, kallad Tangmunken, och hans lärjungar som tillsammans gav sig av till det nuvarande Indien med förhoppningen att hitta de heliga buddhistiska skrifterna.

Under resans gång möter de sammanlagt 81 prövningar och svårigheter. Demoner och onda andar försöker hejda dem på olika sätt, men de fromma pilgrimerna återvänder till slut i triumf till Kina med de heliga skrifterna.

Tangmunken och hans lärljungar på deras färd för att hämta de heliga buddhistiska skrifterna. (Illustration: Kiyoka Chu /Epoch Times)

Tangmunken och hans lärljungar på deras färd för att hämta de heliga buddhistiska skrifterna. (Illustration: Kiyoka Chu /Epoch Times)

Apkungen, Galten, Sandmunken och den Vita drakhästen är fyra odödliga som förvisats till den mänskliga världen på grund av synder de begått i himlen. De får en sista chans av den barmhärtiga gudinnan Guanyin, att sona sina synder och återvända till himlen: de ska konvertera till buddhismen, bli Tangmunkens lärjungar och skydda honom på hans färd.

Apkungens historia börjar med att han föds ur en magisk sten, och under ledning av en daoistisk mästare utvecklar han många övernaturliga krafter. Han får av daoisten namnet ”Wukong” som betyder ”upplyst till tomhet”. Men fortfarande full av upptåg, skapar han kaos i både himmel och underjord.

Den himmelske Jadekejsaren försöker lugna Apkungen genom att ge honom stora titlar, men Apkungen tycker att de är ovärdiga, och utnämner sig själv till ”Himlens store vise”, vilket utmanar Buddhas ställning. Han ställer till med än mer tumult i det himmelska palatset.

På grund av sitt beteende fångas Apkungen till slut in av Buddha och placeras under ett berg i 500 år. En dag passerar Tangmunken förbi på sin färd mot västern. Apkungen förstår att händelsen är en gåva från gudinnan Guanyin, så han svär trohet till munken och den heliga färden och befrias ur fångenskapen.

Apkungen blir snabbt ovärderlig för munken. Apan låter sig inte luras av förklädda demoner och blir inte frestad av skönhet och rikedom. Tack vare hans skarpsynthet skyddas Tangmunken från många faror.

En dag kommer Tangmunken och hans lärljungar fram till mystiska Vita tigerns bergskedja, där den vita skelettdemonen lurar. Demonen tar en mänsklig form och förvandlar sig till en ung flicka.

Apkungen - Kung Markatta (Illustration: Kiyoka Chu/Epoch Times)

Apkungen – Kung Markatta (Illustration: Kiyoka Chu/Epoch Times)

Apkungen ser igenom illusionen med sina magiska förmågor och dödar den falska flickan. Tangmunken blir förskräckt av apans plötsliga våld mot en till synes oskyldig flicka. Men innan apan hinner förklara sig, gör demonen ett nytt försök och förvandlar sig till flickans mor. Apkungen dödar än en gång den förvandlade demonen. Den fredlige munken är nu alldeles utom sig.

Omedelbart förvandlar sig demonen till flickans far. Den här gången förintar Apkungen demonen helt och hållet. Tangmunken, som lurats av demonen, vill nu inte veta av apans lojalitet mer och driver bort honom från pilgrimsfärden.

Apkungen förblir ändå Tangmunken trogen och fortsätter skydda honom helhjärtat under hela resan.

Efter att ha gått igenom de 81 prövningarna och svårigheterna återvänder gruppen till slut till Kina med de heliga skrifterna. Som belöning får Apkungen titeln ”Buddha segerrik i strid”.

Med den här berättelsen symboliserar Apkungen intelligens, lojalitet och tolerans. Han visar också uthållighet och optimism. Han bryr sig om andra och är orädd och blundar inte för förseelser eller onda gärningar.

Dessutom har han en förmåga att känna igen ondska i alla former, vilket påminner oss om att det är viktigt att kunna urskilja det som verkligen spelar roll, bakom ytan.

Trots vissa mindre önskvärda personlighetsdrag såsom rastlöshet och övermod, och att han ibland är både hetlevrad och oregerlig, så förblir Apkungen en fullkomligt älskvärd karaktär från början till slut.

Gott Nytt Apans År!

Apkungen - Kung Markatta (Illustration: Annie Wu /Epoch Times)

Apkungen – Kung Markatta (Illustration: Annie Wu /Epoch Times)