Bensinpriset skjuter i höjden
Oljeproducenter i Libyen har stoppat produktionen på runt 100 000 fat råolja per dag, cirka 6 procent av landets totala oljeproduktion, skriver Svenska Dagbladet. Saudiarabien är ett av de länder som förbereder sig på att öka sin produktion för att kompensera produktionsbortfallet i andra länder. På bilden Ras Tannuras oljeproduktion nära Dammam i östra Saudiarabien. Bilden har inget direkt samband med artikeln. (Foto: Bilal Qabalan/ AFP)


I och med händelseutvecklingen i Libyen har bensinpriset stigit ytterligare. Under tisdagen steg det till den högsta nivån i Sverige på två och ett halvt år. Kanske kommer priserna att höjas än mer.

– Skulle det bli ett avbrott i leveranserna från Libyen så är min bedömning att marknaden kommer att bli ännu mer orolig och därmed kommer priserna stiga ännu mer, säger Svenska Petroliuminstitutets vd Ulf Svahn till TT.

Libyen är en av världens största oljeproducenter. Svahn säger till TT att övriga Opec-länder eventuellt kan kompensera ifall Libyens oljeexport stannar av, till exempel genom en ökad produktion i Saudiarabien. Priserna skulle då kunna gå tillbaka lite.

Men även oroligheter i omkringliggande länder som Algeriet, gör att marknadsläget är instabilt och kan leda till ytterligare prishöjningar, säger Svahn till TT.