Benediktinermunk och musikprofessor om Shen Yun: “Ni har vunnit mitt hjärta och min djupaste respekt”
Fader Theo Flury berättar om sin upplevelse av Shen Yun efter framträdandet i Zürich. (Foto med tillstånd av NTD Television)


Publiken som såg Shen Yun Performing Arts International Company i Kongresshaus i Zürich den 25:e mars, uppskattade att få lära sig om Kinas 5 000-åriga kultur, från legenderna om hur kulturen skapades fram till berättelser om kurage i dagens Kina.

Fader Theo Flury, benediktinermunk från det schweiziska klostret Einsiedeln, och professor vid Pontificuim Institutum Musicae Sacrae Roma (påvens institut för helig musik) i Rom och kompositör och organist, såg Shen Yuns föreställning i Zürich.

New Yorkbaserade Shen Yun skriver på hemsidan: “Under de dryga 60 åren med det kinesiska kommunistpartiets styre och speciellt under kulturrevolutionen har mycket av Kinas traditionella kultur blivit förstörd. Men den djupare andliga kärnan av den forntida kulturen, med värden som godhet, heder, anständighet, visdom och ärlighet, liksom vördnad för gudarna och himlen, kan inte förstöras.”

– Det är verkligen mycket chockerande att de försöker förstöra rötterna och historien hos ett folk. Det är som att skära av en växt och sedan försöka hindra den från att blomma, sade Fader Flury.

– Därför känner jag mig mycket tacksam inför de här artisterna och förespråkarna för den kinesiska kulturen. Det här stärker mig på min väg till mina egna rötter.

– Föreställningen representerar den starka medvetenheten av gudomlig hjälp i tider av nöd.

Fader Flury blev glad över att få se att det finns en kultur där det fortfarande finns en levande andlig tradition.

– Det här är ovanligt i dessa moderna tider. Så att hitta det fick mig att dra en suck av lättnad, sade han.

Han fortsatte sedan:

– Nu för tiden är vi antingen andliga, det vill säga helt andligt sinnade, eller så följer vi den intellektuella vägen, som är skeptisk mot allt som inte baseras på materialism eller hedonism.

– Å andra sidan presenterar en föreställning som Shen Yuns själens skönhet, inre värden och kopplingar till personliga egenskaper.

– Den kinesiska kulturen förespråkar också att ”människan ska leva i harmoni med naturen” och att “man måste respektera det gudomliga för att kunna acceptera sitt öde.”

– För mig är det verkligen viktigt att sådana värden förmedlas till folk, inte genom en intellektuell föreläsning utan genom att föregå med gott exempel genom skönhet, godhet och tålamod.

– Under den här tidsperioden tror jag att vi är i stort behov av sådana människor som förespråkar andlighet som en alternativ väg till dagens sätt att leva. Då tänker jag inte bara på Kina, utan på hela västvärlden.

När han gick gav han en hälsning till artisterna i Shen Yun:

– Ni har vunnit mitt hjärta och min djupaste respekt för det ni gör. Det här säger jag som kristen munk. Jag önskar er all lycka. Tack!

Meilin Kleemann och Qin Huang rapporterade.

Artikel översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts är på sin Europaturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: www.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.