Belöningar och ultimatum ska avskräcka tibetanska självbrännare
En volontär tittar på en bild av ett självbränningsoffer i Tibet under en utställning arrangerad av Amnesty i Tapei, Taiwan, 29 juni 2012. Det Kinesiska polisväsendet har nyligen utfäst en belöning för de som lämnar uppgifter om planerade självbränningar. (Foto: Mandy Cheng/AFP/GettyImages)


Kinas regim försöker sätta ännu större press på de tibetanska områdena, trots att många tibetaner har satt eld på sig själva i år, som protest mot just denna politik.

I området Malho i östra Tibet har de kinesiska myndigheterna meddelat att en belöning i form av pengar kommer att delas ut till den som kan ge information om självbränningar, enligt den protibetanska publikationen Phayul.

De har också gett en sista varning där man uppmanar tibetaner som har ”begått fel” att anmäla sig till polisen och därmed få ett ”mildare” straff.  

Det har förekommit ett antal
självbränningar och massdemonstrationer i Malho i år i protest mot Kinas förtryck i Tibet. Man anklagar Kinas regim för att föra en politik som utplånar Tibets kultur, språk och religion.

Vidare har kinesiska myndigheter anklagats för att försöka indoktrinera skolelever genom att dela ut material i skolorna som fördömer den tibetanska kulturen. Förra månaden protesterade hundratals elever i Chabcha-häradet mot en bok som kinesiska myndigheter har delat ut, i vilken det står att det tibetanska språket ”saknar relevans”. 

Kinesiska myndigheter har under de senaste veckorna ökat den militära närvaron i Malho, enligt Phayul, som sade att flera tibetaner har gripits i samband med självbränningar.

De har också gett belöningssummor
mellan 1 000 och 200 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) till de som informerar om folk som kan tänkas vilja sätta eld på sig själva, ”uppvigla” till protester eller besöka familjer till självbrännare.

Tidigare har Kinas regim erbjudit belöningar eller till och med mutor till familjer eller personer som deltar i protester, för att få dem att säga att deras handlingar inte vänder sig emot det styrande kommunistpartiet, enligt Phayul.

Det kinesiska utrikesministeriet sade i måndags till USA, Kanada och EU att “sluta bland sig i Kinas inre angelägenheter”, enligt statliga medier. Det skedde efter att EU:s representant i utrikesfrågor, Catherine Ashton, gick ut i fredags, och sade att EU är ”bekymrat över restriktionerna på uttryck för den tibetanska identiteten, vilket har gett upphov till omfattande missnöje i regionen”.

Många människorättsorganisationer menar att Kinas politik i området har gett upphov till de ökade självbränningarna.

Förra månaden sade Mary Beth Markey, ordförande för människorättsorganisationen International Campaign for Tibet, i ett uttalande att samtidigt som självbränningarna har ökat, har Kinas regim förvärrat problemet.

“Tibetanerna som tänder eld på sig själva – nu med allt tätare intervall – har tydligen inte skrämts av den militära närvaron eller annan skrämseltaktik från myndigheterna. Ändå verkar myndigheterna satsa på att ytterligare förtryck kommer att kuva eller trötta ut framtida självbrännare,” sade hon.

Enligt medierapporter tidigare under året har kinesiska myndigheter stängt av telekommunikationen i vissa områden, samtidigt som man har ökat den militära närvaron i de oroliga områdena. En anonym person beskrev den tibetanska huvudstaden Lhasa som ”ett stort fängelse”.

Översatt från engelska.