Belgiens van Rompuy blir EU:s första president
Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy anländer till EU-toppmöte vid Europeiska rådets högkvarter den 19 november 2009 i Bryssel. van Rompuy har utsetts till toppjobbet som EU:s president. (Foto: Gerard Cerles / AFP / Getty Images)


Under en privat middag på torsdagen nådde EU:s statsöverhuvuden enighet om EU:s allra första president: Belgiens premiärminister Herman van Rompuy.

Van Rompuy gör inga anspråk på att vara en stjärna, men han anses vara en erfaren, pålitlig och sakkunnig diplomat. Han är far till fyra barn,  har ett filosofiskt drag och har skrivit flera böcker. I det senaste alstret ”Searching for Wisdom”, undersöker han frågor som: ”Vad driver oss?” och ”Hur kan vi komma fram till vad som är bra, sant och vackert?”

Van Rompuy nominerades till toppjobbet för två veckor sedan i den andra omgången av urvalsprocessen, vilken leddes av Sveriges statsminister Fredrik Reinfelt. Van Rompuy fick stöd av Frankrike och Tyskland, men förlorade stödet bland små östeuropeiska länder som inte tyckte om att han fick stöd av de två politiska jättarna. Storbritanniens Gordon Brown hade kämpat för förre brittiske premiärministern Tony Blair.

Observatörer säger att van Rompuy gynnades på grund av sina språkkunskaper och erfarenhet som förhandlare, och att han troligen inte skulle ha en stark personlig politisk agenda.

– Det var ett enhälligt beslut, sade ordföranden för den Europeiska kommissionen, José Manuel Barosso, vid presskonferensen

Van Rompuy blev Belgiens premiärminister på nyårsafton 2008. Då var Belgien i kris. Regeringen hade havererat och mediernas rapporter talade om ”överhängande separering” av landet. Belgiens kung såg van Rompuy som den ende mannen för jobbet och övertygade honom till slut  om att ta befattningen.

Mindre än ett år senare finner sig Europas ödesman nu vara på väg att bli president i EU.

Presidentskapet är ett av två viktiga utnämningar som måste göras innan Lissabonfördraget träder i kraft den 1 december 2009. Fördragets roll är att hjälpa till att påskynda beslutsfattandet inom EU. Den andra posten är hög representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik som också måste fyllas.

Brittiska Catherine Margaret Ashton har utsetts till hög representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.

En av de första utmaningarna för de båda nya utnämda personerna kommer att vara att hjälpa till att definiera omfattningen av deras jobb, som inte är klart och tydligt angivet i fördraget.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25422/