Belägringsmentaliteten växer i Kina
Insatsstyrkor i Chengdu, Kina, 2005. Under det senaste halvåret har den kinesiska regimen förstärkt sina säkerhetsstyrkor för att bekämpa inhemska oroligheter. (Foto: China Photos/Getty Images)


Förstärkt säkerhet verkar inte lugnande på oroligheter

Upplopp på Kinas gator, plötsliga terrordåd och en uppenbar växande ilska över den styrande regimen, har fått det Kinesiska kommunistpartiet att förstärka säkerhetsstyrkorna ytterligare med hjälp av insatsstyrkor och bepansrade fordon, utökad patrullering och vässa propagandan mot missgärningsmän. Men regimens tillvägagångssätt verkar inte lugna spänningarna.

Efter att en bilbomb med dödsoffer exploderade på Himmelska fridens torg i Peking förra oktober, ett dåd som tillskrivs islamiska terrorister, har atmosfären i Kina varit fortsatt spänd. Partiet har också skapat ett nytt säkerhetsorgan för att kunna bekämpa de krafter som underminerar stabiliteten runtom i landet.

”Terrorister kommer att bli nervösa, separatister kommer att bli nervösa och extremister kommer att bli nervösa. Generellt sett kommer alla krafter som hotar eller saboterar Kinas nationella säkerhet att känna sig nervösa”, meddelade talesmannen för Kinas utrikesministerium, Qin Gang, i en presskonferens i januari. Då han talade om bildandet av en ny nationell säkerhetskommission som skulle ledas av ordförande Xi Jinping, enligt statliga medier.

”Inrättandet av Nationella säkerhetskommissionen syftar till att förhindra kriser innan de dyker upp”, sade Li Wei, chef för centret för anti-terrorismstudier vid China Institutes of Contemporary International Relations, som är kopplad till regimens ministerium för statssäkerhet, till Beijing Times.

Men våldsamma krafter i Kina har lyckats med blodiga attacker månad efter månad, som varken Kinas kraftiga polisstyrka eller omfattande övervakningssystem har lyckats förhindra eller till och med snabbt krossa.

Den 1 mars under ett stort politiskt möte i Peking dödade maskerade, knivbeväpnade gärningsmän 29 personer och skadade 143 (inklusive poliser) vid en järnvägsstation i Kunming.

Den 30 april bombades en tågstation i Xinjiangs huvudstad, Urumqi, sista dagen som Xi Jinping besökte regionen under stort mediepådrag. Tre personer dödades och minst 79 skadades. Xinjiang är hem för ett turkisktalande folk, uigurer, som generellt är missnöjda med vad analytiker har beskrivit som partiets kolonialliknande styre.

Ytterligare en järnvägsattack inträffade den 6 maj i Guangdong, huvudstad för Guangzhouprovinsen, där åtminstone 6 personer skadades.

Knappt en månad senare den 22 maj, plöjde sig två fordon med sprängämnen fram genom en marknad i Urumqi, dödade 31 och skadade minst 90 personer, den dödligaste attacken hittills.

Partiets nya säkerhetsbyrå har besvarat dessa blodiga attacker med en hård propagandakampanj och tusentals patrullerande poliser, insatsstyrkor och militärfordon i städer runtom i landet.

Peking introducerade beväpnade patruller i mitten av maj för att handskas med inhemska protester och terrorattacker. Upp till hundra beväpnade patrullfordon har använts i huvudstaden, bestående av över 1300 beväpnade poliser, för att inom tre minuter eller mindre, kunna besvara incidenter som rör vapen, bomber och terrorism, sade Xinhua.

Beväpnad polis har också gjort övningar, under beteckningen ”antiterrorism”, som innefattar att slåss i formationer mot angripare, beväpnade med klubbor och slagträn – en syn som mer påminner om en gatustrid mellan ilskna grupper, snarare än verkliga terrorister.

Specialpolis i Shanghai har utrustats med 20 olika speciella utrustningar, inklusive kravallhjälmar, skottsäkra västar, batonger, brandfiltar och 4G-kommunikationsutrustning.

Nanjing-polisen fick nyligen 52 nya beväpnade patrullfordon, 128 patrullbilar, 14 andra polisfordon och annan mobil utrustning samt nya kameror till den luftburna polisenheten.

Jiangsuprovinsen har över 11700 poliser som patrullerar dygnet runt med nästan 3000 fordon utrustade med vapen för att handskas med upplopp och andra krissituationer, skrev South China Morning Post.

Polisen medger själv att problem med inhemsk instabilitet och våld har nått skrämmande nivåer. Antalet döda poliser har stigit så pass mycket att kommunistpartiet och nio departement inom civilfrågor, meddelade en avsevärd ökning av pensionsersättningen och änkornas bidrag.

Enligt partiets ministerium för allmän säkerhet har 449 poliser förlorat sina liv 2013. Den första ”Nationella säkerhetens blåa bok” hänvisar också till den höga våldfrekvensen 2013, varav en överväldigande majoritet är mot polis och säkerhetstjänstemän inom staten.

Medborgarrättsadvokater i Kina sade att polisen ofta helt enkelt har blivit kanonmat för regimen.

– Ett enpartisystem styr med terror. För att behålla känslan av kris, måste de stärka känslan av terror och hot mot folket. Nu måste de stärka den känslan av rädsla, eftersom regimen annars inte kan överleva”, sade Li Tiantian, människorättsadvokat i Kina, i en intervju med New Tang Dynasty Television (NTD)

– Den här uppvisningen är mer symbolisk än av praktisk betydelse… Problemen inom inhemsk politik, ekonomin och sociala konflikter är oresonliga. Kommunistregimen är paranoid och panikslagen på grund av underliggande social instabilitet, berättade Chen, en Shanghaibo, för NTD.

Rapportering av Carol Wickenkamp.