Bekämpningsmedel hittat i ris på snabbköp i Chongqing
En kinesisk risförsäljare som inte har någon direkt anknytning till artikeln. (AFP)


Chen Jin hittade en liten flaska med starkt luktande, gulvitt pulver i en tiokilospåse med ris som han köpte på snabbköpet Xinhao i Chongqing den 31 augusti. Det mystiska pulvret visade sig vara aluminiumfosfid, ett kemiskt ämne som används som bekämpningsmedel för lagrat spannmål, enligt Chongqing Evening News.

Chen mindes att han såg samma sorts flaska i den säck ris han tidigare köpt, men den gången tänkte han inte så mycket på det utan kastade bort behållaren. Den här gången fick han syn på en etikett på flaskan: ”Aluminiumfosfid – ej för användning inomhus”.

Chen blev orolig och tog med flaskan till chefen för snabbköpet, Li Zhongxing, och krävde en förklaring.
– Han tog snabbt tillbaka flaskan och efter att ha slingrat sig en stund erkände han till slut att det var ett bekämpningsmedel som används mot ohyra som angriper ris, berättade Chen.

När Li först började sälja storpack med ris i sin affär för omkring fyra år sedan kunde han inte komma på något sätt att hindra insekter från att ge sig på riset, särskilt under varma perioder. Förra året hörde Li att aluminiumfosfid var ett effektivt medel, så han köpte upp ett lager från den lokala jordbruksaffären för en yuan per flaska. Han vet att medlet är skadligt, men säger:
– En yuan kan rädda 3000-4000 kilo ris. I dagens samhälle måste man komma på metoder för att göra bra affärer. Hur ska man annars kunna tjäna pengar?

En man vid namn Shi, som äger en lokal frö- och bekämpningsmedelsaffär, sade att aluminiumfosfid är extremt giftigt och används för att bli av med ohyra på torkad majs och ris efter skörden. Det får dock inte köpas av vem som helst. Shi sade att Lis metod att lägga insektsmedlet i rissäckarna är oacceptabelt och liktydligt med att ”mörda folk för att kunna tjäna pengar”.

Lis snabbköp var dock inte det enda som använde denna metod. Tre andra affärer bekräftade att de anväder aluminiumfosfid i sitt lagrade ris.
– Först var det några som lindade in aluminiumfosfid i tyg och placerade det i riset. Nu tycker folk att det är för jobbigt och borrar helt enkelt ett hål i sidan av flaskan som man sen lägger i påsen, berättade en annan lokal affärsinnehavare.

I oktober förra året använde ett lager för apoteksvaror aluminiumfosfid för att försöka hindra att varorna blev dåliga och angreps av insekter. En 24-årig man som bodde ovanpå lagret dödades i sömnen av de giftiga ångor som frigjordes.

Ett annat liknande lager i en förort till Xi’an använde samma metod i februari, vilket ledde till att sju personer förgiftades av ångorna. De återhämtade sig dock efter akutsjukvård.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22133/