Behandla och förebygg solskador med enkla medel
Olivolja ger huden mycket fukt och hjälper solskadad hud. (Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images)


Allt eftersom sommaren fortskrider så ökar risken för solskador.  Den goda nyheten är att det finns många sätt att behandla en ömmande röd hud och många av dem hittar du i ditt eget kök! Gör ett experiment med hjälp av dessa ingredienser nästa gång du bränt dig i solen och se vad som fungerar för dig.

Olivolja

Olivolja är känt som den bästa fuktgivaren för huden så den kan även användas för att behandla solskador. Medan oljan fuktar huden, hindrar den också huden från att fjälla medan den läker.

Applicera olivolja på en bomullstuss på det skadade området tills huden blivit fuktad. Vänta några timmar tills all olja absorberats av huden eller tills huden inte längre känns oljig.

Försäkra dig om att använda extra jungfruolja (kallpressad, vilken är den bästa kvalitén övers. anm) för den här behandlingen.

Majsstärkelse

Majsstärkelse har en silkig konsistens som gör att den kyler och direkt lindrar solskadorna.

Blanda försiktigt majsstärkelsen i svalt (inte kallt) vatten och rör tills den blir till en pastaliknande konsistens. Justera mängden stärkelse och vatten beroende på storleken på solskadan. Applicera pastan över det skadade området och låt verka.

Blandningen bör lindra den brännande känslan eller ömheten. Skölj bort den helt efteråt.

 


Om din solbränna är mycket färsk (röd men inte fjällar), pressa saften från en tomat och applicera den på de drabbade områdena. (Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images)

Om din solbränna är mycket färsk (röd men inte fjällar), pressa saften från en tomat och applicera den på de drabbade områdena. (Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images)

Tomater

Röda tomater betraktas som ”rubiner” när det gäller solskador. Tomater innehåller lykopen, en naturlig ingrediens som ger tomaten dess röda pigment och som hjälper till att skydda huden mot skador från solen.

Om din solbränna är mycket färsk (röd men inte fjällar), pressa saften från en tomat och applicera den på de drabbade områdena.

Man kan också förebygga solskador genom att äta tomater under sommaren.

Potatis

Potatis innehåller rikligt med stärkelse så den är perfekt för att lindra solbränna och dämpa inflammationen. Den kan till och med fukta torr och skadad hud, ta bort rodnad och absorbera hettan från den solbrända huden.

Tvätta potatisen noga och torka den torr. Man behöver inte skala den innan behandling.

Man kan antingen använda en hushållsapparat eller ett rivjärn för att finfördela den till en massa.

Om du använder en mixer, skär potatisen i bitar och blanda tills de blir till en flytande massa. Tillsätt lite vatten om det verkar torrt. Låt bomullstussar eller ett absorberande tygstycke blötas i blandningen innan du applicerar den på solskadan. Låt den verka så länge du kan.

Om du använder ett rivjärn, riv potatisen över en skål och applicera massan direkt på huden. Det är potatissaften som ger den magiska effekten så det är bäst att applicera så mycket av den som möjligt.

Ett annat alternativ är att skiva potatisen och lägga dem direkt över solskadan.

 


Morötter är rika på betakaroten vilket gör dem till ett bra alternativ när det gäller att skydda huden mot otrevliga solskador. (Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images)

Morötter är rika på betakaroten vilket gör dem till ett bra alternativ när det gäller att skydda huden mot otrevliga solskador. (Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images)

Morötter

Morötter är rika på betakaroten vilket gör dem till ett bra alternativ när det gäller att skydda huden mot otrevliga solskador.

För att läka huden och förebygga infektioner, riv en morot och applicera direkt på solskadan. Låt det verka så länge du kan.

Man kan också undvika solskador genom att dricka ett glas nypressad morotsjuice under vår och sommar.

Sallad

Sallad innehåller naturliga smärtstillande egenskaper som kan dämpa och lindra solskadan.

Koka salladen i vatten och sila den sedan. Låt vätskan svalna och låt stå i kylen i flera timmar tills den är helt kyld. Blötlägg bomullstussar i vattnet och badda över den skadade huden.

Nya rön om allergi mot solkrämer

Bästa sommarmaten enligt kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri