Begravning blev stark Syrienprotest
LIBANON, Bikfaya : Joyce Gemayel (höger), mor till den lönnmördade industriministern Pierre Gemayel, håller en blomma i handen när hon anländer tillsammans med sin yngre son Sami (mitten) till Gemayels begravningsceremonin i familjens hemstad Bikfaya i bergen nordost om Beirut den 23 november 2006. En sjö av deltagare i begravningen skanderar arga slagord mot Syriens libanesiska allierade när Beirut visade sin aktning för Gemayel, den siste mördade Damaskus opponenten. AFP PHOTO/HASSAN AMMAR


Tiotusentals människor fyllde gatorna till brädden i Beiruts centrum i dag. Begravningen av den mördade ministern Pierre Gemayel blev en uppvisning av trots mot Syrien och dess allierade i Libanon.

Begravningen av den mördade ministern Pierre Gemayel blev en uppvisning av trots mot Syrien och dess allierade i Libanon – Hizbollah och president Emile Lahoud.

Martyrtorget var förvandlat till ett hav av människor och rödvitgröna libanesiska flaggor. Det såg ut som en repris på de antisyriska massprotesterna i Beirut våren 2005, efter bombdådet som dödade förre premiärministern Rafiq al-Hariri och som Syrien misstänks för.

Den tidens enighet och framtidstro i det Syrienfientliga lägret gick snabbt förlorade i Libanons politiska intrigspel, trots att antisyrierna vann regeringsmakten. Efter sommarens krig mot Israel är i stället Syriens allierade Hizbollah på frammarsch, och kräver regeringens avgång.

Genom att förvandla begravningen av Gemayel till en gigantisk manifestation försökte 14 mars-alliansen, som Syrienkritikerna har döpt sig till efter datumet för sin största demonstration, ta tillbaka initiativet.

Efter begravningsceremonin i Saint-Georges-katedralen, ledd av de maroniterkristnas överhuvud patriark Nasrallah Sfeir och med forna kolonialmakten Frankrikes utrikesminister Philippe Douste-Blazy bland gästerna, höll 14 mars-alliansens ledare eldfängda tal med udden riktad mot Syrien, Hizbollah och president Lahoud.

Amin Gemayel – Libanons president under krigsåren och far till mordoffret Pierre Gemayel – utropade ”starten på en ny revolution för Libanons självständighet”.

– Detta är början på nedräkningen till valet av en ny president, sade han enligt dagstidningen The Daily Stars webbsida.

Unga män stampade på porträtt av Lahoud och presidentens syriska och iranska kollegor Bashar al-Assad och Mahmoud Ahmadinejad – allmänt betraktade som shiamuslimska Hizbollahs främsta allierade.

– Nasrallah, kom hit och se vem som är majoriteten! skanderade några i folkmassan enligt AFP, med syftning på Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Nerverna i Libanon är på helspänn, minnen från landets långa inbördeskrig bubblar upp på nytt. Helikoptrar smattrade över Martyrtorget före begravningen och poliser vakade i gathörnen.

Efter ceremonin fördes Gemayels kvarlevor till släktens hemby Bikfaya för att begravas.

Bakom det tillspetsade politiska läget i Libanon finns regeringens planer på en internationell tribunal om mordet på Rafiq al-Hariri, som FN utreder. På begäran av premiärminister Fuad Siniora ska FN:s utredare även ta sig an mordet på Gemayel.