Begär besked om Kinas påverkan


Kinas president Hu Jintao besöker Kanada, för att delta i G8/G20-mötet. I debatten kring besöket sade Richard Fadden, Kanadas vice naturresursminister, att vissa kanadensiska regeringsföreträdare är under påverkan från Kina. Det förvånar nog inte någon. Det är välkänt att Kina har spionerat i Kanada (och i andra västländer, översättarens kommentar.) i årtionden. Att några politiker skulle ha låtit sig komprometteras i processen är alls inte otänkbart. 

Ett exempel på detta är borgmästaren i Ottawa, Larry O’Brien. Efter att i maj ha besökt Kina vägrade han kungöra årets Falun Dafa-dag i Ottawa. Den hade dessförinnan uppmärksammats av staden i flera år. När O’Brien fick en fråga om orsaken sade han att han hade gjort ”ett åtagande” i Kina, där Falun Gong förbjöds av regimen 1999.

Ett annat är Sam Sullivan, tidigare borgmästaren i Vancouver. Efter några besök i Kina – under ett av dem sade han sig ha blivit behandlad som en kejsare – införde han en ordningsföreskrift som hindrade Falun Gong-utövare att ha en hytt och affischer utanför det kinesiska konsulatet i Vancouver.

Brian McAdam, pensionerad kanadensisk Kinadiplomat, har i flera år varnat för att alla nivåer av det kanadensiska samhället, även politiken, har infiltrerats av Kina. 

Jim Judd, tidigare chef för Kanadas säkerhetstjänst CSIS, hävdade i april att hälften av organisationens övervakning av utländsk verksamhet riktas mot kinesiska agenter i Kanada. De sysslar enligt Judd bland annat med informationsinhämtning, störande av Kanadas angelägenheter och uppvigling till bråk i etniska grupper.

Politiker har kritiserat Faddens kommentar om Kinas påverkan i Kanada. I själva verket kunde han kommit med den för länge sedan.

Nu när många är upprörda över de höga säkerhetskostnaderna för G8/G20- mötena i Kanada bör vi passa på att begära ut vad säkerhetstjänsten kommit fram till om den kinesiska regimens verksamhet i Kanada, för att få reda på hur CSIS använt sina pengar. Vi bör också begära besked om vad Kanadas regering gjort åt problemen. 

Det vore verkligen att få valuta för pengarna.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38079/