Befolkningen i Ockelbo kräver poliser på orten
Krister Larsson i Ockelbo tycker att det är alldeles för långt med nästan sex mil till polisstationen i Gävle. Ett ännu olöst bankrån förra fredagen gav extra kraft åt argumenten. (Foto: Susanne Larsson)


I Ockelbo i Gävleborgs län är det 5,8 mil till närmaste polisstation. I dag klockan 11 får Ockelbobor som tröttnat på polisbristen träffa rikspolisstyrelsen i Stockholm. Då överlämnas även listor med drygt 3000 namn till stöd för att ortens polisstation återbemannas.

Redan i december arrangerades en välbesökt manifestation i Ockelbo för att uppmärksamma polisbristen. Sedan dess har namn samlats in hos företag och butiker och riktig kraft fick underskrivningsviljan efter ett bankrån i Ockelbo förra fredagen, berättar Krister Larsson, en av initiativtagarna till kampanjen. Ett rån som för övrigt inte är löst, enligt SVT Gävledala.

Sedan i somras finns det bara en 15-procentig tjänst på Ockelbostationen, men enligt Krister Larsson bedrivs det ingen polisiär verksamhet där.

– Vi vill få tillbaka en bemannad station med tre personer som förut, säger han till Epoch Times.

Det skulle kunna vara utredningstjänster för länet eller övriga Sverige, anser han.

De behöver inte sitta inne i Gävle allihop.

– Men vi vill inte kritisera polisen. Vi vet att de gör så gott de kan.

Krister Larsson har tidigare berättat för Epoch Times att när decemberaktionen blev känd fick han flera telefonsamtal från människor i andra kommuner med liknande problem.

Polischefen i Gävleborg, Gunnar Keventer, säger till SVT Gävledala att manifestationen visar att ortsbefolkningen bryr sig och poängterar att också polisen gör det.

När namnlistorna är inlämnade till rikspolisstyrelsen kommer de att föras över till Gävleborgspolisen, som Krister Larsson tidigare försökt få kontakt med utan större framgång.

Men nu känner han att stödet för att stationen bemannas är så starkt bland både befolkningen och polisen att han tror att det snart kommer att lösa sig.