Bästa sättet att få i sig kalcium är via maten
Nyskördade och fräscha grönsaker i ett marknadsstånd i Manilla, Filippinernas huvudstad. I Sverige är mjölkprodukter den vanligaste kalciumkällan men gröna bladgrönsaker är också goda källor till kalcium. (Foto: Jay Directo/AFP)


Att äta tillräckligt med livsmedel rika på kalcium är att föredra framför kosttillskott, enligt nya forskningsrön.

Ät upp spenaten! Uppmaningen att äta upp grönsakerna är befogad.

Vid sidan av mjölk, ost och andra mejeriprodukter innehåller gröna bladgrönsaker, såsom spenat, nässlor, grönkål och broccoli rikligt med kalcium.

Kalcium behövs för att bygga upp benvävnaden och tänder. Det är också nödvändigt för blodets koaguleringsförmåga och nervfunktionen.

När vi blir äldre kan brist på kalcium leda till oestoporos, vilket innebär att skelettet blir urholkat och skört. Att tillföra kalcium i den dagliga kosten är därför viktigt.

I en artikel som publicerats i The New England journal of Medicine skriver professor Douglas C Bauer vid University of California i San Fransisco, att han anser att kosten är den bästa källan till för att få i sig kalcium på ett säkert sätt.

Artikeln belyser vetenskapliga studier, rekommendationer om kalciumintag och möjliga risker med kalciumtillskott.

”Osteoporos kan bero på otillräckligt kalciumintag och det är ganska vanligt att äldre får i sig mindre än den rekommenderade mängden, säger professor Bauer.

Äldre rekommenderas då ofta att ta kalciumtillskott för att förhindra osteoporos. Tillskotten är kända för att ge lindriga biverkningar som matsmältningsbesvär och förstoppning.

Dock har senare studier påvisat risker för att kalciumtillskott kan leda till ökad risk för hjärtinfarkt, skriver Bauer i ett pressmeddelande och hänvisar till två olika studier.

En av studierna har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal medicine. I den har forskarna granskat 11778 hjärt-och kärlrelaterade dödsfall och sett att det finns ett samband mellan intag av kosttillskott med kalcium och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos män, men inte hos kvinnor.

En tidigare studie som publicerades i British Medical Journal 2010 och som baserats på granskning av nästan ett dussintal randomiserade studier har visat att det finns ett samband mellan intag av kalciumtillskott och en ökad risk för hjärtinfarkt.

Bauer påpekar dock att det även har gjorts studier där man inte funnit något samband mellan kalciumtillskott och ökad risk för hjärtkärlsjukdomar.

Professor Bauer rekommenderar att i första hand äta livsmedel som är rika på kalcium för att undvika kalciumbrist.

Enligt svenska livsmedelsverket behöver vuxna få i sig 800 milligram kalcium per dag och för gravida och ammande rekommenderas 900 milligram dagligen. Rekommendationerna kan dock variera med bland annat ålder och kön.

Det fettlösliga D-vitaminet har en betydelsefull roll i att hjälpa kroppen att absorbera kalcium.