Basilika - kryddornas konung
Basilika är en smakförhöjande krydda och även vacker som dekoration. I bilden syns basilikablad i en maträtt med hummer, torkade tomater, tryffel, tomatfondue, basilika och mozarellaost. (Foto: AFP/OFF)


Är du trött på att ha samma gamla pålägg på din smörgås? Prova nya kombinationer med basilika för en smakfull ändring.

Ta några bitar av tunt skivad pumpa och skivad purjolök och fräs det i smör eller olja. Lägg upp blandningen på en skiva färskt bröd, lägg till några tomatskivor (färska eller soltorkade), basilika blad, babyspenat och en nypa salt efter smak. Lite majonnäs passar bra till om man vill ha mer smak.

Basilikan avger en arom som doftar nejlika. Det är en söt och aromatisk krydda som förhöjer smaken på tomaträtter.

Namnet basilika kommer från det grekiska ordet ”basileus” som betyder ”kung”, och det är säkerligen ansett som kungen över kryddorna av många kockar.

Färska basilikablad passar bra till en mängd av olika slags mat, däribland ägg, fisk (speciellt lax), hummer, äggplanta, zucchini, och förstås tomater. Det är också ett mycket bra tillägg till grytor, juicer och soppor. Man kan också krydda vinäger och brännvin med denna förnämliga krydda.

Basilikaväxtens arom är starkare under sommaren när solen ökar i intensitet. För den bästa aromen ska man plocka bladen precis innan plantan blommar eftersom de då har en mer oljig substans som ger den goda aromen.

Äldre blad tenderar att ha en skarpare smak. Basilika har en stark arom så använd det sparsamt i kokning. Dessutom tenderar den också att snabbt förlora sin smak när det kokas. Den kan dock med fördel läggas till rätten precis innan serveringen.

Basilikablad kan användas antingen som torra eller färska, men de färska bladen har den bästa smaken. Färska blad lagras med fördel i en brun papperspåse i kylskåpet och torra blad i en glasflaska.

Örtkännare rekommenderar basilika mot matsmältningsproblem och en kopp basilika-te efter en måltid hjälper matsmältningen och minskar uppkördhet. Basilika kan också hjälpa mot magkramp, kräkningar och förstoppning. Kryddan har en lugnande inverkan och rekommenderas även ibland för huvudvärk och oro. Basilikan är en populär krydda bland hemodlare.

I Sverige förknippas basilikan ofta med södra Europa, men den kommer faktiskt ursprungligen från Indien. Nya spännande varianter tillkommer i takt med den ökande populariteten. Det finns till exempel basilika med smak av anis, citron och kanel.

Basilikaplantan håller flugor och myggor borta, vilket gör det till en mycket bra krukplanta att ha i köket, eller nära grillen. Plocka bort alla blomknoppar för att främja bladtillväxten och knip bort toppbladen när den blir längre. Detta frigör dess arom för att avvärja flugor och hjälper den också att växa buskigare.

Du måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller riktigt bra. Kan man få ljuset indirekt, till exempel genom en tunn vit gardin så trivs den bättre.

För mer information om basilika:

http://www.odla.nu/krydd/basilika.shtml
http://www.basilika.nu/

Nio bra sätt använda lavendel

Fem välgörande örter och kryddor

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri