Barrikader och skottlossning i Libanon


Hundratals demonstranter blockerar flera vägar i och omkring den libanesiska huvudstaden Beirut. Två män rapporterades skottskadade i Byblos.

Enligt vittnen bränner människor bildäck och bygger barrikader på gatorna i centrala Beirut, i de i huvudsak shiamuslimska södra förorterna och vid de södra infarterna till staden. Den enda vägen mot flygplatsen har skurits av.

Minst två personer skottskadades när de i gryningen försökte att blockera en väg i staden Byblos norr om Beirut, uppgav sjukhuskällor enligt AFP.

Den libanesiska oppositionen har utlyst en landsomfattande dagslång strejk till på tisdagen i ett nytt försök att fälla regeringen. Den största landsorganisationen har ställt sig bakom planerna på att lamslå landet.

Oppositionen kräver större inflytande över regeringen och nyval till parlamentet. De shiamuslimska grupperna Hizbollah och Amal och den kristne ledaren Michel Aoun står bakom kraven.

Målet med strejken är att all verksamhet ska ligga nere. Framför allt hoppas oppositionen kunna stoppa trafiken till och från landets enda civila flygplats och hamnen i Beirut.