Barnsjukhus stoppar icke-akuta fall
En liten flicka på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. (Foto: AFP/ Jan Collsioo)


Astrid Lindgrens barnsjukhus sätter stopp för alla patienter som inte behöver akut behandling. Den drastiska åtgärden förklaras med att ett redan ansträngt bemannings- och infektionsläge förvärrats ytterligare.

-Vi är tvingade att införa ett stopp för att göra plats för det akuta inflödet som just nu är mycket stort, säger Peter Graf, chef för barndivisionen vid Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

Beslutet i dag att stoppa planerad medicinsk och kirurgisk verksamhet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus gäller med omedelbar verkan.

Peter Graf kan inte säga hur långt stoppet blir eller hur många patienter som kommer att drabbas.

-Vi får se över situationen från dag till dag.

Enligt honom är beslut fattat i samråd med Karolinskas sjukhusdirektör och chefläkare samt landstingspolitiker.

Att trycket har ökat på barnsjukhuset beror på fler patienter drabbas av infektioner i de övre luftvägarna och diarrésjukdomar så här års.

-De allra flesta får gå hem efter behandling. Stoppet gäller mer de patienter som är så sjuka att de måste läggas in för behandling över natten, säger Peter Graf.

-Nu räcker inte vårdplatserna längre. Det enda sättet att avhjälpa det är att inte ta in planerade behandlingar.

Astrid Lindgrens barnsjukhus har normalt 120 vårdplatser. På grund av problem med bemanning på en vårdavdelning är 16 vårdplatser inte tillgängliga för tillfället.

-Vårt beslut har ytterst med patientsäkerhet att göra. Vi har valt att ta det säkra före det osäkra och inte belasta mer med patienter som kan vänta. Nu måste vi satsa allt krut på dem som är akut svårast sjuka, säger Peter Graf och berättar att sjukhusledningen vid några tillfällen har tagit till en sådan här oönskad åtgärd.