Barnsjukdom mörkläggs av myndigheter i Kina
Sjukvårdspersonal undersöker barn som befaras bära farlig smitta. (Foto: skärmbild från NTDTV)


Höstblåsor (Hand- foot and mouth disease) som är en känd barnsjukdom sprider sig snabbt i två av Kinas landsbygdsprovinser, Henan och Shangdong. Enligt vittnen mörklägger myndigheterna utbredningens omfattning och menar att det finns sjukhus som enbart har patienter med denna sjukdom.

Människor bosatta i Shangdong menar att myndigheterna mörklägger situationen. De hävdar att det finns många patienter som isolerats på sjukhus och att det enbart finns patienter med denna sjukdom där. Hanteringen liknar mycket hur den tidigaste mörkläggningen av sars-epidemin sköttes under 2002 och 2003.

”Hand- foot and mouth disease” är en virussjukdom som främst drabbar barn och sprids genom droppkontakt mellan mun, näsa och avföring.

Trots namnet har sjukdomen inget samband med mul- och klövsjukan som drabbar klövdjur som får, kor och grisar.

Viruset som har en inkubationstid på mellan tre till sju dagar kallas coxsackie. Efter sjukdomen blir man immun mot den men man kan ändå återdrabbas då coxsackieviruset innehåller olika undergrupper av virus.

Som drabbad känner man sig allmänt sjuk och febern visar sig oftast som ett första tecken. Man får sedan blåsor och sår i munnen och på huden. Vissa former av viruset kan vara livshotande utan behandling och många gånger finns det ingen behandling att ge, utan man får nöja sig med att istället lindra besvären.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har totalt rapporterat om 33 dödsfall till följd av  sjukdomen i år. 18 i Henan-provinsen och 15 i Shandong-provinsen. Vidare har 20. 000 fall av viruset rapporterats i Henan och över 11 000 i Shandong, rapporterar New Tang Dynasty TV i Brief News.

NTDTV:s rapport finns att titta på här: http://english.ntdtv.com/ntdtv_en/ns_china/2009-04-09/427659951800.html