Barnmisshandel i Kinesiska skolor utreds inte enligt föräldrar
Barnet på bilden har inget samband med artikeln. (Foto: AFP)


En lärare på en privat förskola i staden Xinghua i Jiangsuprovinsen utsatte den 14 december sju små barn för en extrem och plågsam form av bestraffning för att de inte höll tyst: Hon brände dem i ansiktet med ett elektriskt strykjärn. Två av barnen togs till sjukhus efter händelsen.

Kommunistpartiets lokala myndigheter sade i en presskonferens den 18 december att läraren antagit att järnet inte var varmt när hon tryckte det mot barnens ansikten eftersom det varit avstängt ett tag.

Enligt vissa rapporter i kinesisk media hade läraren sagt till de skadade barnens föräldrar att de fallit omkull i badrummet eftersom det var halt på golvet. De två barnen som fick allvarligare skador behandlas fortfarande på sjukhus i Shanghai och det är oklart om de kommer få ärr för livet.

På presskonferensen sade myndigheterna att läraren kommer sitta häktad i tio dagar och få böta 500 yuan. Ingen kompensation erbjöds offren. Myndigheterna sade att förskolan är privatägd och att läraren anställts av dess ägare, inte av de lokala myndigheterna.

Beijing Times skrev på sin ledarsida att de skador som barn i Kina utsätts för inte bara strider mot lärarnas etiska regler utan även mot lagen. Många sådana incidenter över hela landet har tonats ner, avfärdats som olyckor eller oförsiktighet och lämnats olösta, enligt tidningen. Familjer till de drabbade barnen får vanligen ingen kompensation.

Ett typiskt fall ägde rum i september, enligt Xiaoxiang Morning Herald. En lärare på Tianmas förskola i Xuzhou i Jiangsuprovinsen misshandlade en tvåårig flicka i tio minuter.

Efter att föräldrarna till flickan såg incidenten på skolans övervakningsvideo rapporterade de det hela till polisen och förväntade sig att skolan skulle agera. Varken polisen eller skolan hörde av sig inom en vecka, och flickans mor laddade då upp videon på internet.

Enligt en senare artikel i en lokal tidning var läraren som slog flickan inte kvalificerad, utan hade bara ett diplom från en skola för förskollärare.

Cai Wenjun är lärare i Shanghai. Hon sade till Radio Free Asia (RFA) att majoriteten av förskolor i Kina drivs privat och att de ofta rekryterar okvalificerade lärare, något som myndigheterna ofta inte kontrollerar. 

Hon sade att det inte är ovanligt att barn skadas av sina lärare på förskolor i Kina eftersom ”de inte bryr sig om kvaliteten på undervisningen så de är mycket nonchalanta när de rekryterar lärare”.

Frilansskribenten Wu Gaoxing från Zhejiangprovinsen sade till RFA att den här formen av hård kommersialisering inte är begränsad till utbildningsområdet utan förekommer på många områden i Kina.

– På varenda arbetsplats
är den första impulsen, så fort något händer, att mörklägga det hela. Om det ändå kommer fram försöker man trivialisera det hela och få det att låta mindre allvarligt än det är och slutligen reducera det till ingenting alls, sade han.

Han kopplade de här incidenterna med våld mot barn inom skolan till ett större mönster inom det kinesiska samhället, där medborgarna ofta klagar på att konsekvensen av moderniseringen av landet under kommunistpartiet varit att den moraliska kompassen helt kastats bort.

– Det visar att i den här överstimulerade miljön som är dagens Kina, där jakten på pengar blivit allt, försöker varje liten grupp samarbeta för att skydda sina egna intressen om något tycks kunna skada dem. Det finns ingen känsla för rätt och fel, sade Wu.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48086/