Barnen i Syriens uppror
Inte förskonade: Syriska minderåriga håller upp plakat och skanderar slagord tillsammans med äldre män efter att ha flytt från Syrien till Turkiet. Uppskattningsvis har 72 barn dödats av syriska säkerhetsstyrkor sedan demonstrationerna mot regeringen inleddes i mars. (Foto: Mustafa Ozer/AFP/Getty Images)


De kallas frihetens martyrer, minderåriga och en del så unga som fyra år gamla som dödas av säkerhetsstyrkorna i Syrien.

Hamza al-Khatib, 13, greps när han deltog i en regeringsfientlig demonstration med sin familj i Daraa-regionen i södra Syrien i april. En månad senare fick hans familj tillbaka hans döda kropp märkt av svår tortyr och skottskador.

Hamza al-Khatibs död utlöste en storm av indignation i Syrien och hela världen. I Syrien ledde  tidigare denna månad pojkens död till en gatuprotest som kallades barnens fredag, en hyllning till alla de barn som dödats sedan demonstrationerna mot regeringen inleddes i mars.

– Tragedin med den unge pojken, Hamza Ali al-Khatib, symboliserar för många människor runt om i världen en total kollaps av Assad-regeringens försök att samarbeta med sitt eget folk, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton efter pojkens död.

Men Hamza al-Khatib är inte den enda minderårige som dödats under de senaste månaderna, det finns många fler.

Enligt Syriens lokala samordningskommittéer (LCCS), ett nätverk av 15 lokala kommittéer i hela Syrien, har 72 barn dödats av syriska säkerhetsstyrkor sedan upproret började.

Den yngsta, fyraåriga Marwa Hassan Shakhdo, blev skjuten av säkerhetsstyrkorna eftersom hon rörde sig när de genomsökte hennes familjs hus i staden Rastan, enligt LCCS.

FN:s organisation för att skydda barn, Unicef, har också dokumenterade fall.

”Sedan mitten av mars har rapporterna om skadade, fängslade, tvångsförflyttade och ibland dödade barn ökat”, sade Unicef  i ett uttalande.

Många av barnen dog på gatorna när säkerhetsstyrkor öppnat eld mot civila. Enligt Amnesty International har fyra barn också dött i häkte.

De senaste var Thamer al-Sahri, 15, och Diyaa Yahya Khatib, 16, från städerna Jeeza och Homs.

Thamer al-Sahri försvann den 29 april i samband med att 500 personer greps när bybor försökte nå den belägrade staden Daraa. På en video syns att hans kropp har skottskador, nacken och ena benet är brutna.

”Rapporter om att de syriska säkerhetsstyrkorna har torterat och dödat barn i deras förvar skulle, om de bekräftas, markera ett nytt lågvattenmärke i deras blodiga förtryck av protesterna, sade Philip Luther”, biträdande chef för Amnesty i Mellanöstern, i ett uttalande.

Cirka 32 barn, mellan 12 och 17 år, är för närvarande fängslade i Syrien, rapporterar Amnesty.

Syriska myndigheter har förnekat allt ansvar för morden. När det gäller den 13-årige Hamza al-Khatibs död skyllde de syriska statliga medierna pojkens död på ”beväpnade gäng.” Myndigheterna hävdar att de i månader har kämpat mot så kallade beväpnade gäng i landet när de har överfallit obeväpnade demonstranter.

På måndagen sopade syriska trupper rent i byar runt staden Jisr al-Shugur. Hundratals människor rapporteras ha gripits i ett slumpmässigt försök att hitta de beväpnade gängen.

Medan begränsade sanktioner har införts av USA och Europa mot Syriens president Bashar al-Assad och hans topptjänstemän, finns än så länge inga FN-sanktioner. I helgen bojkottade Kina och Ryssland FN:s säkerhetsråds samtal om en resolution som fördömer regimens våld.

Översatt från engelska