Barn till migrantarbetare nekas skolgång
Barn protesterar framför Fengtaidistriktets utbildningsnämnd i Peking den 13 juni. Barnen sitter på pallar och ropar: ”Jag vill gå i skolan.” (Foto från Weibo.com)


Dussintals unga barn i Peking höll nyligen en sittprotest framför utbildningsnämndens byggnad i Peking med kravet om att få gå i skolan.

Barnen är 5-9 år gamla och kommer från att annat område, enligt uppgift. Deras skola har rivits, och närliggande skolor vägrar att ta emot dem. På grund av att de inte fick gå i skolan, protesterade de i flera dagar förra veckan. De satt på små pallar, höll upp banderoller och skanderade: ”Jag vill gå i skolan!”

Deras protest blockerade gatan framför utbildningsnämnded i Fengtaidistriktet i Peking. I onsdags drog det stora antalet barn till sig polisens uppmärksamhet, och de beslagtog banderoller och annat material. Senare greps även barnens föräldrar.

En person från utbildningsnämnden
lade ut bilder på de protesterande barnen på internet och sade att sex polisbilar och 20 polismän kom till platsen.

En källa inom säkerhetstjänsten i Peking bekräftar nyheten på sin blogg. På onsdagseftermiddagen förra veckan ska dussintals barn ha protesterat framför utbildningsnämnden, sade han. När polisen grep föräldrarna grät barnen, enligt källan.

Ingen från utbildningsnämnden kom ut för att prata med barnen.

I bloggosfären ledde det hela till diskussioner. Vissa säger att händelsen handlar om klyftorna mellan rika och fattiga i Kina, och socialismens misslyckande.

Andra ifrågasatte huruvida regimens nioåriga, obligatoriska skolgång, som genomfördes 1950, verkligen varit en framgång.

En Pekingbloggare säger att det är ett hårt slag mot landet att barn måste böna och be för att få gå i skolan, och tillade sarkastiskt att det socialistiska jämlikhetstänkande tydligen inte fungerar.

Barnens dilemma är ett resultat av regimens mantalsskrivningssystem som behandlar migrantarbetare som andra klassens medborgare.

Efter gripandet av föräldrarna i onsdags pratade utbildningsnämndens vice ordförande med några av dem. Han ska ha sagt till dem att de behöver fem grundläggande ID-dokument som beskriver familjens bostadssituation och framför allt intygar att de har bott i Peking i åtminstone sex månader, enligt en person med kännedom om händelserna. 

Förra året stängde myndigheterna skolor för tusentals barn till fattiga migrantarbetare i Peking. Mellan juni och augusti 2011 fick nästan 30 skolor för barn till migrantarbetare i Peking meddelande om nedläggning. Omkring 30 000 elever kommer att påverkas av nedläggningarna.

Regimen i Kina har lovat
att den nioåriga skolutbildningen ska finnas tillgänglig för alla medborgare. Men för barn till migrantarbetare som inte har uppehållstillstånd i städer är det svårt att komma in på offentliga skolor. Myndigheterna kräver att de betalar mycket högre skolavgifter än lokalinvånarna. Migrantarbetare har därför tagit saken i egna händer och startat privatskolor så att barnen får utbildning. Enbart i Peking har 300 sådana skolor etablerats.

Översatt från engelska.