Barn i Nepal fortfarande i riskzonen efter jordbävningen i våras
Trettonåriga Manju bor i Dolakha-distriktet i nordöstra Nepal som drabbades hårt av jordbävningarna den 25 april och 12 maj. (Foto: Gurufoto/Plan International)


Den 25 april i år skakades Nepal av en kraftig jordbävning som uppmättes till 7,8 på Richterskalan. Åtta miljoner människor, varav nästan hälften barn, drabbades. Plan International har arbetat i Nepal sedan 1978, och för att kunna fortsätta hjälpa barnen både på kort och lång sikt behövs 20 miljoner euro, skriver de i ett pressmeddelande.

44 procent av landets befolkning är barn under 18 år. Deras utbildning och säkerhet är avgörande för landets utveckling. Men fortfarande löper barnen stora risker. Det är stor brist på säkra och vinterisolerade skolor och bostäder inför vintern. Många barn riskerar att hamna i barnäktenskap, barnarbete, trafficking och utnyttjande, säger Mattias Brynesson, chef för Plan International Nepal.

Det bästa sättet att skydda barn i en katastrof är att se till att de kan gå i skolan. Plan International satsar på att hjälpa barnen både på kort och lång sikt med utbildning, boende och skydd. De säger att man kan se att problemet med barnäktenskap, trafficking, barnarbete och våldsproblem har ökat efter jordbävningen.

En stor och omfattande katastrofinsats har hjälpt människor med mat, tält och sjukvård. Men mycket är fortfarande provisoriskt. Skolor och bostäder behöver byggas upp och vinterisoleras. Plan International förser nu 16 000 hushåll med byggmaterial, filtar och kläder. De har också isolerat temporära skolor inför vintern så de kan hålla igång skolverksamheten under vintern.

Jordbävningen med efterföljande skalv, laviner och jordskred tog över 9 000 människors liv och 20 000 skadades. Sjukhus, vårdcentraler, vägar, broar och 5 000 skolor förstördes. I 39 av Nepals 75 distrikt raserades 600 000 hus och ytterligare 280 000 hus fick omfattande skador.