Barn från Maniwaki upplevde imponerande kultur
Rektor Shirley Whiteduck (Foto: Matthew Hildebrand/Epoch Times)


Elever och personal från Kitigan Zibi Kikinamedinan-skolan i Maniwaki, Quebec, kom till National Arts Centre i Kanadas huvudstad Ottawa på måndagskvällen för att lära sig mer om kinesisk kultur.

Då exkursioner inte är ovanliga på skolan var resan något särskilt, då den bjöd en grupp på 50 personer till Chinese New Year Spectacular, som har påbörjat ett återupplivande av Kinas kultur och traditioner i en serie föreställningar runt om i världen.

Av alla föreställningar barnen sett var Spectacular den bästa, sade läraren Tenesco.

– De fick ut mycket av den och det betyder mer för dem när de ser det framföras. Det här betyder något, för det är kultur och det är det de studerar i skolan.

Allt började förra sommaren när rektor Shirley Whiteduck plockade upp några flygblad, då hon besökte en Karibisk festival. Hon såg en kiosk visa en DVD från en tidigare Chinese New Year Spectacular i New York.

Då hon såg de genomarbetade kostymerna som sångarna och dansarna hade så visste Whiteduck att eleverna skulle få uppleva något de aldrig skulle glömma.

Tenesco berättar att barnen verkligen älskade trummorna och förklarar att de härmade musikernas rörelser. Hon berättar också att flickorna särskilt uppskattade dansen.

– Eleverna läser om kinesisk kultur och de har studerat det en del innan de kom. Introduktionen till föreställningarna lär barnen mycket.

– Den gav mig gåshud, särskilt trummorna. Du förstår, jag är en trumflicka, så när trummorna började, så tänkte jag,’ Wow, vilken fantastisk känsla.’ Även färgerna och historien bakom Chinese New Year… Jag tycker det är spännande. De flesta barnen var imponerade, sade Whiteduck.

Hon sade att när infödingarna har samlingar eller ”pow wows”, är trummor en stor del av det.

– Det som berör mig mest är trummor. Vi trummade hemma och dansade och sjöng, så det är ganska lika, men det skiljer sig på ett sätt naturligtvis och vi har också våra legender. Jag har lärt mig mycket om Kina och fastän jag inte har varit där, så känns det nu som det vore värt en resa.

– Jag kände verkligen samhörighet med förvandlingshistorien, på grund av att jag jobbar med unga vuxna om beteendefrågor.

Efter att eleverna återvänt hem, kommer de att skriva berättelser och rita bilder av det de lärde sig om kinesisk kultur.

Epoch Times är en stolt sponsor av Divine Performing Arts föreställningar, som kommer att spelas i över 60 städer över hela världen 2008. För att hitta en föreställning i närheten, var vänlig besök http://en.epochtimes.com/news/8-1-15/64068.html