Barn dansade i regnet för kinesiska politiker
Grundskoleelever dansade i regnet för lokala partiledare under nyårsfirandet i Shidangangs grundskola i staden Wenzhou, Kina, den 29 december 2011. (Bild från nddaily.com)


Bilder på en grupp grundskoleelever i årskurs två och tre som dansar för lokala partiledare i regn i kallt väder under nyårsfirandet, kritiseras av kineser på internet.

Barn i Shidangangs grundskola i staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen, sydöstra Kina, gav en dansföreställning den 29 december 2011 som en del av nyårsfirandet. De dansade i regnet med en temperatur på omkring 13 grader, i tunna kläder, medan lokala partiledare njöt av uppträdandet från scenen med paraplyer över sig.

En banderoll i bakgrunden visade uppträdandets tema: “Barnens regnbågshjärtan vägleder livet”.

På internet har bilden, med texten, “Barn dansar i regn för kinesiska kommunistpartiledare under paraplyer” som lades ut på mikrobloggen Weibo den 9 januari,  lett till ilska.

Bloggare har reagerat och kommenterat händelsen:

“Carollj” skrev: “Barn dansade i det kalla vinterregnet medan politiker njöt av att titta på det från scenen. Politikerna verkar helt enkelt inte kunna förändra sin arroganta och dekadenta natur.”

“Jasmine 1223” skrev: “Vägleda livet? Kanske vägleder dessa partiledares liv, som trampar på barnens hjärtan.”

“Don’t-understand-life” skrev: “Hur kan dessa ledare titta på barn som dansar i regnet? Kanske har de förlorat sina hjärtan för länge sedan.”

Enligt en artikel från Southern Metropolis Daily, hade den lokala väderlekstjänsten gått ut med en varning om kustvindar den dagen, med spöregn och temperaturer på omkring 12-14 grader.

En lärare från Shidangangs grundskola med efternamnet Xu sade att regnet hade lättat, och barnen hade inte kunnat dansa om de bar regnjackor. De hade regnjackor på sig före och efter dansen.

– Regnjackorna fanns bara i barnstorlek; vuxna kunde inte ha dem, så vi använde paraplyer till ledarna, förklarar Xu.

Bland de deltagande under firandet, enligt Shidangangs grundskola, återfanns bland annat Lin Xuanfu, kommunistpartisekreterare och chef för utbildningsavdelningen i Luchengdistriktet; Lin Kefu, studievägledare för Luchengdistriktets myndigheter; Li Zhenyang, utbildningsansvarig på utbildningsavdelningen i Wenzhou och Cheng Xiaohua, ställföreträdande partisekreterare för utbildningsavdelningen i Luchengdistriktet.

Efter skandalen med den förgiftade mjölken 2008, skolbyggnadskollapsen i Sichuanjordbävningen och många andra stora och små tragedier som drabbat barn de senaste åren, har kineser blivit mer känsliga och talar öppet om hur barn utnyttjas.

Några på internet sade att dansuppträdandet i regnet påminde dem om den stora branden i staden Karamay 1994, där mer än 200 barn dog på grund av att partiledarna flydde först.

Karamaybranden utbröt den 8 december 1994 på Friendship Hotel i staden Karamay, Xinjiangprovinsen. När elden bröt ut under ett uppträdande där man välkomnade provinspolitiker, vrålade en politiker: ”Sitt ner alla. Rör er inte. Låt ledarna gå ut först.”

Av de 325 dödsfall, var 288 grund- och mellanstadieelever. Alla lokala politiker överlevde. Sjutton av 23 provinspolitiker dog; de andra sex skadades.

Kineser kommer ihåg den tragiska olyckan genom orden: “Låt ledarna gå ut först.”

Översatt från engelska.

Originalartikel på kinesiska.