Barack Obama sitter kvar som president
Demokrater gläds åt resultatet på valvakan i Chicago. Det blir fyra år till i Vita huset för Barack Obama. (Foto: AFP)


Tidigt på onsdagsmorgonen framstod den sittande amerikanske presidenten som segrare i kampen mot den republikanske utmanaren Mitt Romney.

Det jublades livligt på den demokratiska valvakan i Chicago. Obama hade fått 303 elektorsröster, 270 krävs för att bli vald till president. Romney hade på morgonen 201, men räkningen pågick fortfarande. Det är oklart hur stor marginalen blir.

Det var mycket jämnt i många delstater. Colorado, Wisconsin och den viktiga Ohio var bland de svingstater som Barack Obama segrade i. Florida och Virginia räknades fortfarande. Majoriteten i representanthuset, som Obama måste samarbeta med för att få igenom förslag, väntas bli oförändrat republikansk.

Det var långa köer av röstande i många delstater, krånglande röstningsmaskiner och provisoriska förhållanden efter stormen Sandy försvårade den demokratiska processen för många amerikaner.

Det slutliga valresultatet kan dröja i åtminstone någon vecka på grund av att många väljare har använt provisoriska valsedlar och måste visa upp identitetshandlingar innan deras röst kan räknas.