Bär är bra för hjärncellerna
Bär är bra för hjärncellerna (Foto: Photos.com)


Jag brukar äta en någorlunda varierad kost men vissa saker finns alltid med.

Ett exempel på detta är en vanligt förekommande frukost bestående av grekisk yoghurt (10 procent fett) bär och nötter. Ibland använder jag färska bär men oftast en blandning av frysta björnbär och röda vinbär. De kan vara en aning sura i smaken så jag brukar ringla lite honung över för att mildra syrligheten.

Den här typen av frukost är bra för mig på flera sätt. Först och främst är det relativt få kolhydrater, definitivt färre än i en normal frukost bestående av flingor och rostat bröd. Det är dessutom näringsmässigt en ganska varierad blandning. Yoghurt, bär och nötter har olika näringsinnehåll som tillsammans ger ett ganska komplett näringsintag.

En stor fördel är att det går jättefort att göra i ordning och är gott att äta. En ganska liten tallrik av denna relativt enkla frukost ger en bra mättnad och lagom sockertillförsel till blodet och den innehåller både fett och protein.

En annan anledning att välja den här typen av frukost är bären. Jag brukar inte äta så jättemycket frukt. För några år sedan ägnade jag en helg åt att ”rena kroppen” med hjälp av frukt och det slutade med hunger och några extrakilon. Jag har sedan dess insett att frukt inte passade min ämnesomsättning så bra och jag tror att det har att göra med att frukt ofta innehåller mycket socker. Däremot äter jag mycket grönsaker.

Bär har relativt lågt innehåll av kolhydrater men är rika på näring, speciellt polyfenoler som är kända för sin antioxiderande verkan. Det betyder att de kan neutralisera fria radikaler som är skadliga kemiska ämnen.

En forskningsrapport som publicerades i Science Daily i augusti nämner att polyfenoler kan vara bra för hjärnan. Den forskningen, som tidigare presenterades på American Chemical Associations nationella möte, hade upptäckt att polyfenoler i bär hjälpte till att upprätthålla och normalisera funktionen av hjärnceller som kallas mikroglia.

En av mikroglians funktioner är att ta bort och återvinna biokemiskt skräp som kan skada och påverka hjärnfunktionen.

När vi åldras kan mikroglians effekt minska, och detta kan öka risken för degeneration av strukturen och funktionen i hjärnan. Av rapporten från denna studie verkar det som om polyfenoler i bär kan bidra till att upprätthålla och hushålla med funktionen av mikroglia.

Studien gjordes på hjärnceller hos råttor i ett laboratorium, vilket är långt från mänsklig näringslära i det vanliga livet. Dock finns det andra bevis som publicerade av Journal of Neuroscience i septembernumret 1999 som visar att råttor som fick bär extrakt har förmågan att förbättra motoriken och kognitiva funktioner, bland annat minnet.

Vi vet ju inte med säkerhet att bär har samma hjärnbevarande egenskaper hos människor men med dess relativt låga sockerinnehåll och höga näringsvärde kommer jag att fortsätta att äta dem till frukost så ofta som möjligt.

John Briffa är fysiker och författare bosatt i London. Han är intresserad av näringslära och naturmedicin. Hans hemsida är: drbriffa.com

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42285/