Bao Shuya - en upprätt domare med talang
Bao Shuya rekommenderar Guan Zhong till premiärminister. Illustratör Zhiching Chen, Epoch Times.


Bao Shuya var en berömd ämbetsman i staten Qi. Han var domare under Vår- och höstperioden och känd för sin goda karaktär och talang.

Bao Shuyas vänskap med Guan Zhong började i tonåren och varade livet igenom. Det var tack vare Baos rekommendation som Guan Zhong blev den första som lyckades med att ena en grupp lydstater i en allians under en härskare, hertigen Huan av Qi, vilket gav Qi-staten ett erkännande som statsmakt.

Hertigen Huan av Qi hade först bett Bao Shuya att bli premiärminister, men rekommenderade istället Guan Zhong.

– Guan är mer passande än jag. Han överträffar mig när det gäller att vara kärleksfull mot människor, missbrukar aldrig sin makt, han är pålitlig, säkerställer att lag och ordning följs och kan leda armén, sade Bao Shuya.

Men hertig Huan hyste agg mot Guan eftersom Guan en gång hade försökt döda honom, ett attentat som hertigen med knapp nöd undkom. Till detta svarade Bao:

– Guan tjänstgjorde då hos din fiende och han utarbetade mordplanen av lojalitet till sin herre. Om du kunde bortse från det och möta honom med respekt, skulle han tjäna dig med alla sina talanger och sin stora lojalitet.

Baos övertalning fick hertigen att ge upp sin hämndplan och senare utsåg han Guan till sin premiärminister.

Under Guans ledning blev
Qi den mäktigaste staten. När Guan sedermera blev obotligt sjuk, besökte hertig Huan honom för att diskutera efterträdare. Hertigen frågade Guan vad denne tyckte om att utse Bao Shuya till premiärminister varpå Guan svarade:

– Bao Shuya är en väldigt rättfärdig person, men han förväntar sig att andra ska bete sig på samma sätt. En premiärminister måste vara tolerant.

Någon spred Guans kommentar till Bao och sade provocerande:
– Det var på din rekommendation som Guan Zhong inte bara gick fri från mordplanen utan också utsågs till premiärminister. I stället för att belöna dig avskräckte han hertigen från att utse dig till nästa premiärminister.

Bao skrattade när han hörde skvallret och sade:
– Guan sätter allmänhetens intresse över personlig vänskap. Det var precis den anledningen som en gång fick mig att rekommenderade honom.

Bao Shuya och Guan Zhong var vänner för livet. Guan sade en gång:
– Bao och jag var samarbetspartners när vi var unga. När vi delade vinsten tog jag alltid mest men Bao tyckte aldrig att jag var girig för han visste att min familj var fattig. När jag orsakade förluster i hans verksamhet, klandrade aldrig Bao mig utan sade bara att marknaden inte var redo. Jag fick sparken av flera hertigar, men Bao tyckte aldrig att det var mitt fel. Jag flydde ett par gånger från slagfält, men Bao såg mig aldrig som en fegis eftersom han  visste att jag var tvungen att ta hand om min gamla mor som var ensam därhemma. När jag kapitulerade för hertig Huan efter den misslyckade kuppen, skämdes Bao inte över mig eftersom han visste att min dröm var att tjäna staten och vinna ära. Mina föräldrar gav mig livet, men det är bara Bao Shuya som verkligen förstår mig.

Bao Shuya satte allmänhetens intresse före sitt eget och rekommenderade Guan Zhong som premiärminister. Under denna kaotiska tid i Kinas historia litade de på varandra livet igenom i politiken. Ur denna historia har det kinesiska idiomet ”Guans och Baos vänskap” myntats.