Bangkok är i "krisläge"
En polis står i flodvattnet på en gata nära Chao Praya-floden i Bangkok den 26 oktober. Boende i Bangkok har blivit varnade för att översvämningarna kan hålla på i fyra veckor. (Foto: Nicolas Asfouri / AFP / Getty Images)


Vare sig det är kontroll av dammluckor eller att barrikadera med sandsäckar fortsätter man att vidta åtgärder mot den enorma mängden flodvatten som nu befaras översvämma hela Bangkok.

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra sade på tisdagen att regeringen ändrat bedömningen av situationen till ”krisläge” dagen innan mängder av flodvatten strömmade in i Bangkok och innan ett väntat högvatten anländer på fredagen.

”Omfattningen av flodvattnet kommer sannolikt att forcera de hinder och dammluckor som skyddar Bangkok. Det är mycket möjligt att vatten kommer att strömma in i Bangkoks centrala och yttre områden”, sade Shinawatra i sitt tv-tal på tisdagskvällen.

Enligt en statlig thailändsk webbplats sade ministern för vetenskap och teknologi, Plodprasop Suraswadi, att om Bangkok blir översvämmat är bedömningen att  ”stillastående flodvatten skulle stanna kvar i ungefär en månad, eller en och en halv månad.”

Om staden med sina tio miljoner människor blir översvämmat kan vattenivåerna bli nästan en meter höga i vissa områden.

Redan nu har delar av stadens utkanter blivit översvämmade av vattenmassorna som forsar in från norra Thailand. Bangkoks andra flygplats, Don Muang, stängdes när flodvattnet bröt igenom hindren på tisdagen.

Flygplatsen fungerade också som hjälpcenter och har inhyst många som drabbats av översvämningarna. Nu fick de flytta igen. Besvärande för den nya thailändska regeringen är att flygplatsen också är centrum för landets översvämningshjälp.

Medan tusentals invånare har lämnat eller försöker lämna den thailändska huvudstaden, stannar majoriteten kvar och regeringen har utsett mer än 150 skolor att vid behov användas som tillfälliga härbärgen. Officiella talesmän har också gett befolkningen rådet att flytta sina värdefulla ägodelar till högre belägna platser.

Trots att Aoy Bontham befinner sig  i det som nu beskrivs som ett översvämningsområde med hög risk, i centrala Bangkok, säger den 31-åriga kontoristen att hon inte kommer att lämna staden, men hon är orolig.

– Jag insåg inte att situationen skulle bli värre förrän dagen innan. Jag har förberett lite mat och vatten men det är bara för en vecka eller så, sade Bontham.

– Såvitt jag vet har vissa företag förberett tillräckligt med mat och rent vatten för de anställda som inte kan ta sig hem, om de tillsammans måste stanna på kontoret under lång tid, tillade hon.

Skolorna hålls stängda till den 7 november och regeringen har utlyst allmän ledighet från torsdagen den 27 oktober och fem dagar framåt i 21 provinser i ett försök att ge de boende möjlighet att hantera krisen. Privata företag är dock inte officiellt skyldiga att ge sina anställda ledighet.

Utanför Bangkok har översvämningarna påverkat en tredjedel av landets provinser och nästan 2,5 miljoner människor. Krisen har hittills dödat över 370 människor och notan för skadorna väntas nå miljardbelopp.

Sedan slutet av juli har monsunregnen drabbat Thailand hårdare än vanligt, vilket orsakat vad som har beskrivits som de värsta översvämningarna i landet på fem decennier.

Översatt från engelska.