Ban Ki-moon totalsågas som FN-chef i Ahlenius bok
FN: s generalsekreterare, Ban Ki-moon, deltar i en pressträff efter generalförsamlingen i Aztec TC den 7 december 2010, under FN: s ramkonvention om klimatförändringar (COP-16) som innehas i Cancun, Mexiko. (Foto: Kris Bouroncle/ AFP)


Inga-Britt Ahlenius, f.d. chef för FN:s interna revision har skrivit en bok om förvaltningen av FN och hur sekretariatet har skötts under ledning av FN-chefen Ban Ki-moon, hennes före detta chef.

Ban Ki-moon är chef för flera tusen personer på sekretariatet, och har ansvar för fredsbevarande åtgärder världen runt med hundra tusen militärpersonal.

Det är ett arbete som kräver sin man och den personen måste se till att omge sig med en stab som kan bistå honom i den uppgiften.

– Han är inte rätt person för att leda den här komplexa organisationen. Han har helt enkelt varken erfarenhet eller bakgrund och det vågar jag påstå, vilket jag också skriver i min rapport, han är inte heller intresserad. Han är inte av den kalibern att han ska leda en sådan organisation, säger Inga-Britt Ahlenius i en intervju i radioprogrammet, God morgon världen!

Ahlenius fortsätter att såga Ban Ki-moon utmed fotknölarna:

– Han har inte förstått sin roll. Han är chef över sekretariatet och ska leda verksamheten men betraktar sig mer som en representant, en ceremoniell figur.

Efter att Kofi Annan avgick har FN blivit mindre relevant i världen tycker Ahlenius, trots det som händer utöver de fredbevarande insatserna med bland annat jordbävningen i Haiti och översvämningar.

Det sker ett förfall i organisationen anser Ahlenius.

Anledningen till Ahlenius rapport, som hon kallar boken, är att hon vill ge Ban Ki-moon en chans att åtgärda bristerna inför hans eventuella omval som ny FN-chef. Dessutom vill hon uttrycka sitt bekymmer över den svaga ledningen.

FAKTA

Inga-Britt Ahlenius arbetade på Finansdepartementet och blev budgetchef under finansminister Ann Wibble. Senare blev hon chef för Riksrevisionsverket där hon genomdrev sitt krav på en av regeringen oberoende Riksrevision, trots finansminister Bosse Ringholms starka motstånd.

Ahlenius deltog i den granskning som avslöjade maktmissbruk och korruption inom EU, vilket tvingade kommissionen att avgå.

Hon har även byggt upp en oberoende riksrevision i Kosovo och varit chef för FN:s interna revision i New York.