Ban Ki-moon ställer upp för omval
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ställer upp som kandidat för ytterligare en femårsperiod. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)


FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon förklarade officiellt på måndagen att han ställer upp som kandidat för ytterligare en femårsperiod.

”När jag nu närmar mig slutet av min ämbetstid som FN:s generalsekreterare ber jag ödmjukt medlemmarna i säkerhetsrådet att framlägga mitt namn för ytterligare en period,” skriver Ban i ett brev till Gabons FN-ambassadör, Nelson Messone, som denna månad tjänstgör som rådets president, enligt uppgifter från Reuters.

Den 66-årige före detta Sydkoreanske utrikesministern har även skickat brev till de 192 medlemsstaterna i generalförsamlingen och de 15 nationerna i säkerhetsrådet.

Ban, vars första mandatperiod slutar den sista december i år, har suttit på sin post sedan januari 2007. Han säger att FN under hans period har drivit klimatförändringarna till toppen av den globala agendan samt gett gensvar på humanitära katastrofer såsom cyklonen Nargis i Burma, jordbävningen i Haiti och översvämningarna i Pakistan.

Han har redan försäkrats stöd från USA och andra viktiga medlemmar i säkerhetsrådet.

Översatt från engelska