Ballerina: Hjärta och själ renas av Shen Yun
Den koreanska ballerinan Lee Jihyang framför en Shen Yun affisch. (Foto: Quan Yu/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts International Company anlände till Koreas näst största stad Gwacheon för att framföra fyra föreställningar på tre kvällar. Den koreanska ballerinan Lee Jihyang såg den första föreställningen på Gwacheon Citizen Hall den 11 februari.

– Shen Yun-artisternas ansikten var mycket uttrycksfulla. Ansiktsuttrycken tillsammans med kroppsrörelserna förmedlade starka känslor. Dansarna med sin uttrycksfullhet på scen och sin sceniska skicklighet var helt enkelt enastående, sade hon.

­- Det var faktiskt andra gången som jag såg Shen Yun och föreställningen var fortfarande häpnadsväckande vacker. Nuförtiden kan man inte se sådant här i Korea. Det var precis som förra gången, föreställningen var charmigt vacker och dansarnas skicklighet var superb. Överhuvudtaget var föreställingen helt enkelt fantastisk och vacker. Det verkade som om det var fler i publiken i år, tillade hon.

– Jag dansar professionellt, och eftersom jag är mycket intresserad av klassisk kinesisk dans har jag lagt ner en del tid på att studera den. Faktum är att min magisteruppsats handlar om klassisk kinesisk dans, sade Lee.

– Shen Yun-artisternas förmåga är helt enkelt oöverträffad, vilket jag själv inte kan uttala mig om då deras kompetensnivå bara är så hög. Och varenda artists prestation var helt perfekt. Artisterna dansade tillsammans som om de vore en kropp, sade hon.

Lee var mycket nöjd med vad hon hade sett och sade:
– Jag kunde faktiskt känna renheten som strömmade ut från artisternas rörelser. Nu, efter att jag har sett artisterna, känner jag att mitt hjärta och sinne har renats fullständigt.

– Det var mycket
uppfriskande att se historier berättas genom olika Shen Yun-danser. Och färgerna var inget annat än himmelska och magnifika. Det var tilltalande för ögat när artisterna kom ut på scen med solfjädrarna. Man kunde inte undslippa sig ett ‘ååh’ inför sådan skönhet!

– Shen Yun är en föreställning som måste ses, den skulle fortfarande vara värd att ses även om biljetten kostade mycket mer. Jag tror att det är så jag skulle rekommendera Shen Yun till andra, sade Lee Jihyang till sist.

– Varje inslag är perfekt.

Det är en storartad och mycket välgjord föreställning i världsklass. Varje programpunkt är perfekt, sade Pak Chol-on efter Shen Yuns första föreställning i Korea.


Pak Chol-on är en berömd politiker och poet, känd av alla i Sydkorea. (Foto: Quan Yu/Epoch Times)

Pak Chol-on är en berömd politiker och poet, känd av alla i Sydkorea. (Foto: Quan Yu/Epoch Times)

Pak Chol-on, en berömd politiker känd av alla i Sydkorea och även välkänd poet, berömde föreställningen.

– Den ligger på en mycket enastående artistisk nivå. Den traditionella dansen var välgjord och det fanns danser med inslag av kampsport.

– Vår själ och ande som blir förorenade av den komplicerade verkligheten och det dagliga livet, renas efter att man sett Shen Yun framträda.

­- I det verkliga livet finns många klagomål och konflikter. Efter att ha sett en sådan stor föreställning är bekymren som bortsopade. Föreställningen ger oss budskap om värme och renhet, sade han.

– Detta är en föreställning som representerar 5 000 år av kinesisk historia, där kinesisk kultur och traditionens essens manifesteras, det är en föreställning på toppnivå, särskilt för de svåra dansrörelserna och de fantastiska hoppen och volterna. Nu förstår jag att kinesisk kampsport har sitt ursprung i den klassiska kinesiska dansen, sade han.

Som välkänd
koreansk poet sade Pak Chol-on att Shen Yun inte bara inspirerade hans kreativitet utan också påverkar konsten i Sydkorea. Han sade att föreställningen ”står för en helt ny, inspirerande, och tredimensionell scenkonst. Den måste få en enorm påverkan på koreanska artister efter att de sett Shen Yun”.

– Jag var väldigt glad när jag såg föreställningen. Shen Yun är en inspirerande produktion som visar upp 5 000 år av kinesisk historia och kultur, sade han.

Han var så exalterad att han sade på kinesiska:
– Shen Yun! Jag älskar Shen Yun!

Pak Chol-on var tidigare vd, kongressledamot, poet, advokat och åklagare. Han var inflytelserik under president Roh Tai-woos administration i Sydkorea.

Rapportering av Lee Jinsung och Frank Fan, Dai Deman och Lisa Huang

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars bland annat i Amsterdam, Baden-Baden, Barcelona, Berlin och Birmingham. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.

Översatt från engelska