Balkan överraskade i schlagersemifinalen
Artister från Bulgarien, Elitsa Todorova och Stoyan Yankoulov, uppträder med trummor och sången “Water” under seminfinalen i Helsingfors. (Foton: AFP/ Sven Nackstrand)


Av totalt 28 länder kvalificerade sig tio för slutfinalen i Melodifestivalen i Helsingfors. Däribland många länder från Balkan. Från Norden lyckades bara Sverige och Finland ta sig vidare från torsdagens semifinal.

Bulgarien som började starkt med sin blandning av heta rytmer med trummor och sång, var först ut på scenen, och kvalade för första gången in till finalen. Georgien var en annan oväntad finalist. Glädjen blev inte mindre av att de deltog för första gången. Bland finalisterna fanns också förhandsfavoriterna Serbien och Vitryssland.

Ett annat land som deltog för första gången men inte kvalade vidare var Albanien. Förhandsfavoriten Schweiz som sjöng om vampyrer, föll också oväntat bort.

Norge, Island och Danmark klarade sig inte till finalen så vi kommer att se endast Sverige och Finland från de nordiska länderna på lördag.

Semifinalen sågs av en entusiastisk publik på Hartwallsarenan. På Senatstorget satt dessutom cirka 3 000 personer på trapporna framför domkyrkan och såg direktsändningen på storbildsskärmar.

Pirkko, omkring 50 år bosatt i Helsingfors, hade kommit för att titta på storbildssändingen. Hon kände sig inte insatt i själva festivalen, men tycker det var fint att vara på plats på Senattorget.

– Det känns fint att Finland får vara värd äntligen. Här på torget kommer man verkligen in i stämningen och på lördag skall jag vara här hela dagen.

En äldre man, Martti Pikkarinen, tyckte de flesta låtarna var bra och trodde att Israels låt skulle kunna vinna.

På lördag kommer Finland att bjuda på show. Hanna Pakarinen som sjunger Finlands bidrag, Leave me alone, har lovat att bjuda på en överraskning under sin show, men exakt vad det kommer att vara har hon lyckats hålla hemligt för all media.

Hon är för övrigt tippad att hamna bland de fem eller tio bästa låtarna. Men hon tar det försiktigt.

– Bland de tio bästa, ja det hoppas jag men man vet ju inte. Det är bara tre minuter på scen på lördag. Låt oss se hur folk röstar, sade hon i finsk TV.

I år deltar 42 länder i schlager-EM, vilket är fler än någonsin tidigare. Det finska radiobolaget, Yleisradioliitto beräknar att allt som allt tittar över hundra miljoner människor på schlager-EM.

Till finalen …

… gick följande länder: Vitryssland, Makedonien, Slovenien, Ungern, Georgien, Lettland, Serbien, Bulgarien, Turkiet och Moldavien som kommer att sjunga sist på lördag.


Sångerskan Sopho från Georgien sjunger ”Visionary dream”.

Sångerskan Sopho från Georgien sjunger ”Visionary dream”.


Serbiska Marija Serifovic uppträder med sången, ”Prayer” under semifinalen.

Serbiska Marija Serifovic uppträder med sången, ”Prayer” under semifinalen.


Omkring 3 000 människor samlades på torsdagkvällen vid Senatstorget i Helsingfors. Trappan nedanför domkyrkan var fullsatt av entusiastiska finländare. (Foto: Epoch times/ Pirjo Svensson)

Omkring 3 000 människor samlades på torsdagkvällen vid Senatstorget i Helsingfors. Trappan nedanför domkyrkan var fullsatt av entusiastiska finländare. (Foto: Epoch times/ Pirjo Svensson)