Balettdansare imponerades av Shen Yuns artisteri
Balettdansaren Courtney Green imponerades av artisteriet och det pedagogiska värdet av Shen Yun Performing Arts den 7 februari 2014, på Detroit Opera House i Detroit, USA. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Det var en kall fredag ​​kväll i Detroit. Snö täckte marken och folk svepte om sig för att hålla värmen. Inne i Detroits operahus strålade värme och entusiasm från teaterbesökarna när scenen lystes upp, inte bara av det vackra artisteriet utan också av den gudomligt inspirerade kultur som världen nästan hade förlorat.

På kvällen den 7 februari gav Shen Yun Performing Arts, världens främsta klassiska kinesiska dans- och musikkompani, den andra av totalt fem föreställningar på operahuset som en del av den internationella turnén 2014.

I publiken fanns Courtney Green, en balettdansare i danskompaniet University of Michigans Salto Dance Company. Green, som är ledamot i bolagets styrelse, har dansat sedan hon var tre år. I en intervju efter föreställningen, uttryckte hon sin uppskattning av Shen Yuns konstnärsskap.

– Jag älskade det. Det här är första gången jag ser klassisk kinesisk dans och jag blev helt tagen av nivån på deras skicklighet och tekniken som ses på scenen, sade hon.

– Koreografin var lysande, helt enastående, tillade hon.

Som ett av de mest omfattande danssystemen i världen, är klassisk kinesisk dans en konstform som löpande har förfinats genom Kinas historia. I programboken förklaras att det handlar om systematisk träning av både fysiska uttryck och poser.

Courtney Green imponerades av dansarnas synkronisering.

– Man kan tydligt se varje dansares precision och timing, och formationerna är mycket svåra och komplexa. Och bara det faktum att de kan stanna i dessa linjer med mjuka rörelser, och det graciösa när de går över scenen, är otroligt, sade hon.

– Som en dansare är det något som man hela tiden försöker uppnå, att visa den sortens lätthet i rörelserna.

Courtney Green berömde också koordineringen mellan musiken och dansarna. Hon noterade den ”lätthet ”och det ”graciösa” i de rörelserna som utfördes av de kvinnliga dansarna, och de manliga dansarnas kompletterande egenskaper av ”styrka och manlighet”.

Varje Shen Yun-föreställning innehåller ungefär tjugo programpunkter. Många av dem är berättande danser, vilka dramatiskt skildrar berättelser och hjältar hämtade från Kinas historia och nutid.

Förutom koreografin, sade Green att även berättelserna som skildras i föreställningen hade gjort ett djupt intryck på henne. Två av danserna speglar situationen för mänskliga rättigheter i Kina i dag, där miljontals människor förföljs för sin tro.

Shen Yun tar fram på scenen förföljelsen av Falun Gong-utövare, deras fridfulla meditationsmetod för förfining av kropp och själ som är rotad i den gamla kinesiska kulturen.

– Historierna som de berättade var viktiga att berätta, sade Green om de historiebaserade danserna.

Green sade att det är värdefullt för amerikanare att förstå att många värderingar som de tar för givet, som trosfrihet, är något som man kan bli förföljd för i Kina.

– För mig som balettdansare var det här en mycket informativ föreställning, tekniskt sett, men också kulturellt då jag fick lära mig en del av de svårigheter som det kinesiska folket måste hantera varje dag, sade hon.

Green sade att hon definitivt skulle rekommendera föreställningen till sina vänner.

– Det finns mycket att lära sig från klassisk kinesisk dans. Helt ofattbara rörelser och formationer och gracen som kommer ur varje programpunkt och varje ögonblick som du ser dansarna uppträda, sade Courtney Green.

– Man kan tydligt se att dessa dansare har vigt en stor del av sina liv till detta.

NTD och Madalina Hubert rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars bland annat i Amsterdam, Haag, Berlin, Barcelona, Paris, Bryssel, Genève och Wien. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.