Bakteriedödande tvålar kan göra mer skada än nytta
Bakteriedödande tvålar och rengöringskrämer som används i stor utsträckning utanför medicinska inrättningar är inte mer effektiva än vanlig tvål att bekämpa infektioner med och de kan bidra till att bakteriestammar blir mer motståndskraftiga. (Foto: Jack Guez/AFP/Getty Images)


I det pågående kriget mot bakterier ingår nu ofta bakteriedödande handprodukter och tvålar i kanadensiska hushåll, men experter varnar för att vår besatthet att kämpa mot bakterier kan göra mer skada än nytta.

Det har visat sig att bakteriedödande tvålar är ungefär lika effektiva som vanliga tvålar. För övrigt kan en överdriven användning av dessa produkter lätt leda till utveckling av motståndskraftiga bakterier, och att de då blir ineffektiva när de verkligen behövs.

Det kanadensiska institutet för patientsäkerhet (CPS) orsakade i veckan huvudrubriker när de sade att tusentals liv kunde räddas årligen på kanadensiska sjukhus om personalen på sjukhusen helt enkelt lägger mer tid på att tvätta händerna och därmed minska infektionsspridning.

Men kanadensarna bör inte få fel budskap. CPSI rekommenderar inte användning av bakteriedödande tvålar för handhygien, istället kan användande av handsprit eller en rejäl skrubbning med vanligt tvål och vatten vara det som behövs.

Förutom när det gäller större procedurer och operationer, så används inte bakteriedödande tvålar på sjukhus, säger Nora Boyd, medlem i ”Kommittén för antibiotikaresistens”. ”Vi bör inte ha några illusioner. Bakterier är mycket smarta,” säger Boyd. ”Vi vill verkligen spara den bakteriedödande tvålen för platser där det kan göra skillnad, inte för någon som tvättar sina händer efter lunch.”

En falsk känsla av säkerhet

Men ute i samhället har framgångsrik marknadsföring under det senaste årtiondet gjort att användningen av bakteriedödande tvålar ökat, och rengöringskrämerna har blivit så populära att det ofta är svårt att hitta en flytande tvål som inte är bakteriedödande.

Det är inte heller begränsat till tvål, det finns en lång rad bakteriedödande produkter tillgängliga på den nordamerikanska marknaden, såsom tandborstar, handlotioner, leksaker, handdukar, kuddar och madrasser. I Japan, som är ett land som är känt för sitt intresse för renlighet kan konsumenter välja bland hundratals produkter som är behandlade med antibakteriella ämnen, såsom telefoner, kulspetspennor och skrivbordsprodukter.

Boyd säger att marknadsföringen för bakteriedödande tvålar speciellt vänder sig till småbarnsföräldrar, för att inge en ”falsk känsla av säkerhet”.  Genom att använda produkterna kommer deras barn att vara säkrare.

Bakteriedödande produkter ingen hjälp mot virus

Men Kanadas allmänna hälsobyrå skriver på sin webbsajt att bakteriedödande rengöringsprodukter inte är bättre än vanliga tvålar för att förebygga vanliga sjukdomar och hänvisar till en studie i USA från 2004 som fann att bakteriedödande lotioner var ineffektiva för att förebygga smittsamma sjukdomar som förkylning, hosta, halsont och diarré.

I ett uttalande om rengöringsprodukterna uppgav en myndighet att på grund av att de vanligaste sjukdomarna i hushållen i grunden kommer från virus, så är bakteriedödande produkter ineffektiva.

”Bakteriedödande tvålar är värst, eftersom de innehåller antibiotika, så de har inte någon som helst effekt mot virus som är mycket vanligare, och det är aldrig bra, utan gör oss senare mer mottagliga för bakterieinfektioner,” säger Dr. Edith Blondel-Hill, mikrobiolog på B.C. Children´s Hospital.

Snälla bakterier behövs

Det finns minst 3 miljarder sorters bakterier som har olika viktiga funktioner, såsom att underlätta matsmältningen, och bara 40 av dessa sorter orsakar infektioner hos människor, säger Blondel-Hill.

”Hudbakterierna gör oss ingen skada. I själva verket är våra egna bakterier ett mycket viktigt skyddande lager som vi inte skulle överleva utan. Bakterier är absolut livsnödvändigt för livet på jorden.”

Studier gällande immunförsvaret har funnit att barn behöver bakterier i sin miljö för att deras immunsystem ska fungera rätt, och att växa upp i en miljö fri från bakterier kan bidra till utvecklingen av allergier, astma och hösnuva.

Tvätt med vanlig tvål och vatten är bäst

I mars skrev det kanadensiska barnläkarsamfundet att användning av antibiotikaprodukter i hemmet är onödigt och att tvätta händerna med ren tvål och vatten ”fortfarande är det viktigaste sättet att minska spridningen av bakterier.”

En omfattande studie i USA 2005 fann att skrubba händerna tio sekunder med vatten och tvål gör att man blir av med många vanliga förkylningsvirus, hepatit A och många andra infektionsspridande bakterier.

Bakteriedödande krämer innehåller också kemikalier som inte finns i vanlig tvål. Enligt en studie publicerad av Aquatic Toxicology har den huvudsakliga bakteriedödande tillsatsen kallad triclosan i flytande tvål och triclocarban i fast tvål, förmågan att förstöra sköldkörteln. Producenter av bakteriedödande produkter för hushåll har argumenterat att det finns för lite bevis för att deras produkter är skadliga. I oktober 2005 fick föreningen för tvål- och rengöringsprodukter och en förening för kosmetika, ge sina versioner inför den rådgivande panelen inom U.S. Food and Drug Administration.

De sa att ”det helt enkelt inte finns några verkliga kliniska bevis för ökad resistens” hos bakterier orsakat av användningen av bakteriedödande produkter.

Problem med antibiotikaresistenta bakterier

Men Blondel-Hill säger att det inte är någon tvekan om att den vitt spridda användningen av bakteriedödande produkter kan resultera i att bakterier får ökad motståndskraft mot antibiotika. Eftersom antibiotikan i bakteriedödande tvålar fortsätter att vara aktiv i miljön under en lång tid, kan den göra att vänliga bakterier blir motståndskraftiga, vilket kan ha en skadlig inverkan på personer med svagt immunsystem.

”Om vi gör vår miljö motståndskraftig mot bakterier, kan ibland dessa motståndskraftiga bakteriestammar bli dåliga bakterier som orsakar hjärnhinneinflammation, lunginflammation, med mera,” säger Blondel-Hill.

Världshälsoorganistionen har sagt att spridningen av antibakteriella produkter utanför det medicinska området, är en ”allvarlig angelägenhet på grund av den skrämmande uppkomsten av bakterier som har motstånd mot antibiotika, hos människor.”

Antibakteriella produkter är fria att användas utanför medicinska inrättningar, och används till exempel inom djuruppfödning, vattenbruk, jordbruk och i vanliga hushållsrengöringsprodukter. Health Canada säger på sin webbsajt att den ”olämpliga användningen” av antibakteriella produkter har blivit omfattande.

Världshälsoorganisationen säger att motståndskraftiga bakteriestammar är ett av de fem viktigaste problemen som mänskligheten nu möter.

Protein i bröstmjölk kan döda resistenta bakterier

Timjan – örten som ger mod, hämmar bakterier och lindrar hosta

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri