Bakåtflygning enkelt för kolibrier (video)


En kolibri som flyger bakåt, 50 gånger långsammare än i verkligheten. (Nir Sapir)

Kolibriers förmåga att flyga bakåt är överraskande effektivt, trots att det då krävs att dessa små fåglar flaxar snabbare med vingarna.

I en ny studie av arten Annas kolibri (Calypte anna) som lever i Nordamerika, har fåglarnas metabolism mätts upp vid tre olika flygstilar: framåt, bakåt och svävande.

Fem fåglar filmades i en vindtunnel medan de matades från en spruta med sackaros med luften, riktad mot fåglarna så att de var tvungna att flyga bakåt för att hålla sig stillastående. Sedan roterades matningsanordningen 180 grader så att fåglarna var tvungna att flyga framåt medan de fick mat.

Analyser av flygtyperna visade distinkta skillnader. Vid bakåtflygning är kroppen mer upprätt så att fåglarna måste böja sina huvuden mer för att nå nektarn. Vingslagen blir också mer horisontella och snabbare: 43,8 Hz jämfört med 39,7 Hz vid framåtflygning.

Sedan upprepades experimenten medan syrekonsumtionen mättes.

”Vi förväntade oss att finna höga eller medelhöga värden för metabolismen under bakåtflygning eftersom fågeln har en upprätt kroppsposition och detta betyder att de får större drag”, sade Nir Sapir på University of California-Berkeley, en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

”Dessutom använder fåglarna bakåtflygning frekvent, men inte hela tiden, så vi antog att det inte skulle vara mer effektivt vad gäller flygmekaniken jämfört med framåtflygning.”

Forskarna fann emellertid att bakåtflygning är lika metaboliskt effektivt som framåtflygning och ungefär 20 procent mer effektivt än att sväva.

Resultaten kommer att publiceras i Journal of Experimental Biology den 15 oktober och kan hittas på nätet här.

Översatt från engelska.