Bahrain ingriper mot demonstranter
Pojke i Bahrain gör segertecknet när han deltar i en demonstration med krav på regimskifte på Pärltorget i Manama den 16 februari 2011. (Foto: Joseph Eid/AFP/Getty Images)


Säkerhetsstyrkor gick våldsamt fram mot demonstranter i Bahrain, gjorde räder mot demonstranternas läger och stängde delar av huvudstaden Manama.

Landets inrikesministerium har varnat folket och sagt att de ska hålla sig borta från gatorna, och har tillagt att man kommer att vidta ”allra strängaste åtgärder och all nödvändig avskräckande taktik” för att återställa ordningen, rapporterar Reuter.

Under de gångna dagarna har så många som 5 000 demonstranter samlats på Pärltorget i centrala Manama för att kräva slut på den lilla Sunni-monarkin som har styrt landet med dess shiitiska majoritet i 40 år.

Demonstranterna har markerat den punkt vid vilken folkresningen i Nordafrika, såsom i Egypten och Tunisien, har spridit sig till Persiska viken – en stor oljeproducerande region.

Tidigt på torsdagsmorgonen skingrade kravallpolisen med våld ett läger med omkring 3 000 demonstranter genom att skjuta med gummikulor och grova hagel.

CNN rapporterade senare att konvojer på 50 militärfordon med kulsprutor lade ut taggtrådsbarrikader på Pärltorget där demonstranterna hade sitt läger.

Minst tre demonstranter har blivit dödade och många fler har blivit skadade under veckans protester.

– Just nu verkar det som om armén har lyckats stänga av delar av staden, sade Theodore Karasik, chef för forskning och utveckling vid Institute for Near East and Gulf Military Analysis, i Dubai.

– Men oppositionen kommer inte att glömma den här dagen så fort och kommer att återhämta sig. Det kommer förmodligen att dra ut på tiden tills regeringen gör en del eftergifter.

Han sade att demonstrationerna, vilka utan tvekan inspirerats av händelserna i Egypten, orsakades av andra frågor.

– I Bahrain finns i själva verket en apartheidsituation orsakad av det sätt den shiitiska majoriteten behandlas. De vill ha fler rättigheter och en möjlighet att kunna ta nyckeljobb inom staten. Det är en i grunden annorlunda situation än den i Egypten, tillade han.


En man demonstrerar mot regeringen på Pärltorget i Manama, Bahrain, i en demonstration med krav på regimbyte, den 16 februari 2011. (Foto: Joseph Eid/AFP/Getty Images)

En man demonstrerar mot regeringen på Pärltorget i Manama, Bahrain, i en demonstration med krav på regimbyte, den 16 februari 2011. (Foto: Joseph Eid/AFP/Getty Images)

I Libyen drabbade på torsdagen prodemokratiska demonstranter samman med säkerhetsstyrkor. Runt 14 personer dödades enligt de oppositionella grupperna.

Demonstrationerna
på ”vredens dag”, vilka koordinerats på sociala närverk på internetsidor, genomfördes i fyra städer runtom i landet i protest mot Muammar al-Gaddafis nästan 40 åriga regeringstid.

Likartade protester har också genomförts i Jemen, Iran, Irak och Algeriet. Karasik sade att det var troligt att protesterna också kunde sprida sig till Jordanien och Saudiarabien.

Många av monarkierna vid Persiska viken är också nyckelallierade med USA:s regering i dess krig mot terror i regionen.

Den amerikanska marinens femte flotta har en viktig bas i Bahrains huvudstad, med 4 200 personer inom militären som bor där. Arméns officiella tidning, Stars and Stripes, rapporterade att demonstranterna inte hade visat någon fientlighet mot den amerikanska militärpersonalen.

Den amerikanska ambassaden i Manama varnade dock medborgarna och uppmanade dem att hålla sig borta från gatorna.

”Vi påminner amerikanska medborgare om att även demonstrationer som är menade att vara fredliga kan bli till konfrontationer och eventuellt trappas upp till våld”, löd ett uttalande.
”Undvik dessa områden. Om du stöter på en stor folksamling eller demonstration, lämna området omedelbart.”

Den brittiske utrikesministern William Hague sade att han hade talat med sin motsvarighet i Bahrain och poängterat behovet av ”respekt för rätten till fredliga protester och yttrandefrihet”.

-Vi har förmedlat vår oro över händelserna och våldsnivån till regeringen i Bahrain. Vi är mycket bekymrade över de inträffade dödsfallen, sade han till brittiska underhuset.

Nedslaget mot demonstranternas läger har också fördömts av Amnesty International.

– Myndigheterna i Bahrain har återigen reagerat mot rättmätiga protester med användande av dödligt våld. De måste upphöra med sitt agerande mot aktivister som kräver reformer, sade Malcolm Smart, organisationens chef för Mellanöstern och Nordafrika.

– De måste också utföra en fullständig, opartisk utredning av det våld som användes denna morgon mot fredliga demonstranter, inklusive familjer med barn, och huruvida användandet av dödligt våld var försvarbart.

– Om inte, måste de som gav ordern och använde obefogat våld ställas inför rätta.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/bahrain-launches-crackdown-on-protesters-51461.html