Avtalet mellan Saab och Hawtai upphävt
Saab Automobiles logotype. (Foto: Olivier Morin / AFP)


Saab Automobiles ägare Spyker Cars avtal med kinesiska Hawtai är upphävt. Enligt ett pressmeddelande från Spyker är orsaken att man inte kunde få med sig alla ägare bakom affären. Diskussioner om samarbete fortsätter dock.

– Det väcker naturligtvis oro att parterna inte kunde gå hela vägen fram till ett definitivt avtal, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till SR när han idag besökte Göteborg.

Spykers ägare Victor Muller var nyligen i USA där han sade att Saab var kinesernas sista chans att köpa in sig i en självständig premiumtillverkare i Europa. Han sade också att vid förhandlingarna med Hawtai hade han samtidigt förhandlat med två andra kinesiska företag.

De tre företagen hade plockats ut av en speciell arbetsgrupp vid Saab som granskat den kinesiska marknaden.

Spyker siktar nu på att inleda samarbete antingen med Hawtai eller något annat kinesiskt bilföretag för tillverkning, teknikutveckling och distribution i Kina.

– Det är en jätteutmaning för Saab att hitta en partner som i alla stycken är perfekt, av det skälet att man har ett sådant akut läge, sade näringsminister Maud Olofsson enligt SR.

Spyker säger vidare i pressmeddelandet att samtalen med den Europeiska investeringsbanken, EIB, fortsätter. Trollhättefabrikens fastigheter ska användas som säkerhet för statliga garantier knutna till EIB, ett belopp på 29 miljoner euro.

Pengarna behövs för att kunna betala leverantörer och personal. Utan dem kan inga bilar byggas.

– Nu är det topp-prioritet att hitta någon ny form av finansiering som ersätter den här biten, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning enligt SR.