Avtal om palestinsk regering
Ett avtal om en palestinsk samlingsregering är klart. I firandet på gatorna efter mötet viftar en flicka med flaggor. Fathas flagga (V) (Foto: AFP/Mahmud Hams)


Ett avtal om en palestinsk samlingsregering är klart. Det nya styret ska ”respektera” gamla avtal med Israel, som dock inte nämns i överenskommelsen.

Hamas premiärminister Ismail Haniya ombeds att leda även den nya regeringen, meddelades vid undertecknandet av överenskommelsen – kallad Mecka-deklarationen – mellan islamistiska, terrorstämplade Hamas och det av västvärlden stödda al-Fatah.

Avgörande för omvärldens reaktion är om det nya styret erkänner Israel, men den frågan blev inte helt utredd vid ceremonin i ett palats i Mecka, islams heligaste plats.

Fatahledaren Mahmud Abbas talesman Nabil Amr sade att regeringen ska ”respektera internationell lag och avtal underskrivna av Palestinska befrielseorganisationen (PLO)”. Detta har inte Hamas gått med på tidigare, eftersom motparten i många sådana avtal är Israel.

Frågan är om detta djupt inbäddade halva erkännande av Israel som motpart räcker för att EU och USA ska häva sin diplomatiska och ekonomiska bojkott mot den palestinska regeringen, som hittills bestått av Hamasmedlemmar.

Men Abbas, Haniya och Hamas högste ledare Khalid Mishal fokuserade i sina direktsända kommentarer i en överdådig möteslokal på den omedelbara effekten att allt våld palestinier emellan nu omedelbart ska upphöra.

Under de senaste veckornas politiska dödläge mellan Hamas och al-Fatah har gatustrider mellan rörelsernas anhängare i Gazaremsan kostat ungefär hundra människor livet.

Vad gäller ministerfördelningen klarnade detaljerna redan tidigare på dagen. Sju ministerposter går till Hamas, sex till al-Fatah, fyra till andra palestinska partier och fem till politiskt oberoende individer – däribland de tunga posterna som utrikes-, inrikes och finansminister.

I övrigt sägs Mecka-deklarationen följa ett enande manifest som mejslades fram i somras av Hamas- och Fatah-män som sitter fängslade i Israel. Manifestet syftar till upprättandet av en palestinsk stat som täcker Västbanken inklusive östra Jerusalem samt Gazaremsan.

Även där skymtar ett icke uttalat Hamaserkännande av fienden Israel, men Hamasföreträdare har sagt att manifestet inte ska tolkas så.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är försiktig i sin kommentar till Mecka-deklarationen.

”Även om vi måste avvakta med en mer detaljerad bedömning tills dess att en palestinsk samlingsregering med ett konkret program bildas, finns det anledning att varmt välkomna de saudiska ansträngningarna”, heter det helt kortfattat på utrikesdepartementets webbplats.

Norska stortingets talman Thorbjörn Jagland är mer optimistisk. Alla parter bör ”se på detta som en positiv utveckling och ta denna möjlighet”, sade Jagland till nyhetsbyrån NTB.

-Om det blir en samlingsregering måste också det internationella samfundet förhålla sig till Hamas.

-Alla måste hoppas på och jobba för att Israel med USA:s stöd ska ta denna möjlighet.

Israel upprepar sin tidigare ståndpunkt.

-Israel väntar sig att en ny palestinsk regering respekterar och accepterar alla tre av det internationella samfundets principer: erkännande av Israel, acceptans av alla tidigare avtal och avsägande av all terror och våld, sade regeringstaleskvinnan Miri Eisin enligt internationella medier.

Om Mecka-deklarationen uppfyller dessa krav ville Eisin inte uttala sig om.