Avtal med Iran klart
Iransk utrikesminister Mohammad Javad Zarif skakar hand med USA:s dito John Kerry. Utrikesministrarna Wang Yi, Kina och Laurent Fabius, Frankrike syns också på bilden som togs 24 november i Geneve. (Foto: Fabrice Coffrini / AFP)


Vid tretiden natten till söndag blev ett tillfälligt avtal mellan världens stormakter och Iran klart. Uppgörelsen om landets kärnteknikprogram kan ses som historisk och enligt Iran ”öppnar det nya portar” medan USA talar om ett ”viktigt första steg”, skriver SVT.

Avtalet innebär att Iran stoppar utvecklingen av vissa delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader i sanktionerna mot landet.

Samtalen mellan Iran, USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland har hållits i Genève med EU:s utrikeschef Catherine Ashton som värd. Tillkännagivandet om att avtalet var klart kom på det femte dygnet av förhandlingar.

Syftet var att få Iran att dra ner på delar av sitt kärnteknikprogram som Teheran hävdar är till för fredliga ändamål medan västländerna misstänker att det finns planer på att utveckla kärnvapen.

I utbyte skulle sanktionerna som FN:s säkerhetsråd och några västländer infört lättas. Dock innebär uppgörelsen enligt flera källor ”begränsade lättnader” i sanktionerna.

Enligt SVT sade USA:s president Barack Obama i ett tv-sänt uttalande att inga nya sanktioner ska läggas på Iran under de närmaste sex månaderna och iranierna ska samtidigt få en del av det som hittills hållits tillbaka.

Obama sade också att sanktionerna kan trappas upp igen om Iran inte håller sin del av avtalet.

BBC nämner de fem viktigaste punkterna i avtalet som har släppts av Vita Huset:

* Iran kommer inte att anrika uran till en renhet över 5 procent och neutralisera sitt lager av uran som överskrider den renhetsgraden.
* Iran kommer att ge ökad tillgång till inspektörer, bland annat daglig tillgång till Natanz och Fordos kärnanläggningar.
* Det blir ingen ytterligare utveckling av Araks kärnanläggning som man tror skulle kunna producera plutonium.
* I gengäld blir det inga nya kärntekniksrelaterade sanktioner under sex månader om Iran håller fördraget.
* Iran kommer också att få sanktionslättnad värt cirka 7 miljarder dollar inom olika sektorer, däribland ädelmetaller.

Utrikesminister Carl Bildt var positiv till uppgörelsen och skrev på sitt Twitterkonto:

– Jag välkomnar varmt avtalet med Iran i dag. Världen har blivit tryggare. Nu måste en dialog för en bredare uppgörelse med Iran intensifieras.

Även USA:s utrikesminister John Kerry sade att avtalet skulle göra regionen säkrare för deras allierade, även Israel.

En som däremot inte håller med är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han anser att det är ett ”historiskt misstag” och att hans land förbehåller sig rätten att försvara sig.

– I dag blev världen en mycket farligare plats eftersom den farligaste regimen i världen tagit ett viktigt steg mot att få de farligaste vapnen i världen, sade han.

Vid en senare presskonferens sade Netanyahu att Israel inte skulle vara bunden till avtalet.
– Vi kan inte och kommer inte att tillåta att en regim som vill förinta Israel ska få medel att  uppnå det målet.

– Israel har många vänner och allierade, men när de har fel är det min plikt att tala ut, sade han, enligt BBC.