Avslöjade korruption vid Kanadas ambassad i Hongkong
Brian McAdam upptäckte efter noggranna dokumentationer att den kanadensiska ambassaden i Hongkong varit korrumperad mellan åren 1989 och 1993. (Foto: Samira Bouaou/ Epoch Times)


Kanadensaren Brian McAdam ville göra det rätta och förväntade sig stöd från den kanadensiska regeringen.

När han avslöjade den utbredda korruptionen som han upptäckt på Kanadas kontor i Hongkong, hände det motsatta. Han kallar det: ”kriminella kinesers infiltration på varje nivå av Kanadas regering i Kanada”.

Istället för att belönas för sina bemödanden med att exponera korruptionen inom den kanadensiska utrikestjänsten hävdar McAdam att han hotades, stöttes bort och pressades till att lämna sitt jobb, därtill blev han dessutom baktalad.

Den så kallade ”triaden” var en riktig härva. McAdams påstår att den kinesiska kommunistregimen  är förbundna med triaden. Där fanns även några kanadensiska tjänstemän.

– Jag ville stoppa kriminella kineser och spioner från att förstöra vårt land, sade McAdams och hänvisar till sina undersökningar av bedrägeriet med ”visum-till-salu” under sin tjänstgöring på konsulatet i Hongkong från 1989 till 1993.

Artikelserien i Ottawa Citizen (av vilken den tredje delen ännu inte har publicerats) är det första som publicerats angående utredningen ”i sin helhet, i mainstream media, i Kanada”, sade McAdam.
– Delar av den har publicerats tidigare men det har varit svår för mig att nå ut med historien, plus att den är komplicerad. Det krävs en bok.

Han tillägger att kanadensisk media varit mycket försumlig och att de har bekräftat många av myterna om Kina, och inte handskats med verkligheten som den är. Så det har varit en otrolig dålig rapportering om händelser i Kina, vilket jag tror har möjliggjort för kommunistregimen att bli så pass mäktig som den är.

Under sin tid i Hongkong noterade McAdam att olagliga visum utfärdades och att all underrättelseinformation avlägsnades från hans dator. Efter att han återvänt till Kanada utredde sju tjänstemän från RCMP (Royal Canadian Mounted Police) fallet under sju år och hävdade sedan att de inte kunde identifiera problemet.

Han berättar att han blivit bestört av att korruptionen kunde fortsätta utan några konsekvenser. Hans anteckningar och utredning ”försvann” och följdes upp av en trög kampanj vilken lämnade honom utan vare sig jobb eller allierade.

Det värsta av allt, menar McAdam, var den amerikanska ambassadens, RCMP:s anställdas, tidigare kollegors och före detta VD:s svek. I slutänden bröt han ihop av det hårda trycket.

”Nödvisslans lag” som det konservativa partiet har lobbat en längre tid visade sig vara en besvikelse. Trots deras försök har regeringen inte lyckats med sina försök.

– Det slutade med en lagstiftning som skyddar regeringen och regeringens ministrar från att generas snarare än en som skyddar den som blåser i nödvisslan. Beviset är att lagstiftningen har varit på plats i ett år och de har fortfarande inte tagit tag i ett enda fall efter nödvissling och inte en enda person har åtalats, sade McAdams.

McAdams anser att regeringen borde utreda varje beskyllning om korruption i den kanadensiska ambassaden i Hongkong, utrikesdepartementet, RCMP och CSIS (Center for Strategic and International Studies) eftersom han bad dem göra det.

Under de 15 år som gått sedan han blåste i nödvisslan har McAdams jobbat för att utbilda regeringen och polisen om de lömska projekt som han hävdar att den kinesiska kommunistregimen utför på kanadensisk mark.

Han väntar emellertid fortfarande på att ett erkännande av att problemen med korruption och kriminell infiltration i regeringen och affärer existerar, eller åtminstone ett tecken på att Ottawa är villig att göra någonting åt det.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/whistleblower-canada-hong-kong-3793.html