Avskedade arbetare försökte begå kollektivt självmord


Kvarhållna på den lokala polisstationen i Guiyang försökte 27 juni, 20 avskedade arbetare begå kollektivt självmord genom att svälja bekämpningsmedel. De arbetade på ett statligt företag i huvudstaden Guizhou i sydvästra Kina. Sju av personerna befinner sig fortfarande på sjukhus och två är i ett kritiskt tillstånd.

Arbetarna arresterades och internerades av polis tidigare under dagen på grund av en demonstration vid stadens centralregering. De protesterade mot att myndigheterna inte lyckats uppfylla sina löften om välfärdsförmåner. Överlevande säger att de var desperata efter flera års upprepade men misslyckade försök att vädja till högre myndigheter. En del säger att de planerar att ta till rättsliga åtgärder.

Avskedade arbetare från Kaiyang:s kommun samlades till en manifestation vid Guiyangs centralregering förra lördagen för att protestera mot de provinstjänstemän som deltog i ett nationellt tobaksindustrimöte i stadshuset. Man sade att Kaiyangs stadsregering för 16 år sedan exploaterade deras mark för att bygga en statsägd cigarettfabrik. Vid den tiden lovade kommunen lång tids anställning för de drabbade bönderna. Fabriken gick dock i konkurs för sex år sedan och kommunen har inte delat ut någon ersättning eller gett arbetarna något annat jobb, vilket de är berättigade till som anställda på ett statsägt företag.

Yang, en av de arbetare som försökte begå självmord och som fortfarande befann sig på sjukhushuset, sade i en telefonintervju att demonstranterna, då de arresterades av en stor grupp poliser utanför stadshuset, inte såg något annat alternativ än att ta självmord. Han säger:

-Polisen tog oss till polisstationen och sade att vi skulle skickas hem. Vi var så desperata att vi bestämde oss för att begå självmord genom att svälja bekämpningsmedel. Polisen skickade oss till sjukhus och sju av oss var i ett kritiskt tillstånd. Efter akut behandling var två av oss fortfarande i ett svårt tillstånd. Jag är inte säker på att de kan klara sig.

Yang berättade också att avdelningen på sjukhuset hela tiden bevakades av polis och att varje telefonsamtal avlyssnades. Under intervjun slutade Yangs mobiltelefon plötsligt att fungera. Reportern försökte nå Yang igen men lyckades inte.

Senare kontaktade reportern Tian, en annan arbetare som avskedats från cigarettfabriken och som inte deltog i demonstrationen. Enligt Tian vaktade mer än 100 poliser och millitärpoliser Kaiyangs högskolesjukhus när arbetarna togs dit för akut behandling. Fotografering eller videoinspelning av händelsen förbjöds och information om självmordsförsöken tystades ner.

-Vi har vädjat många gånger men ingenting har rapporterats i media. Myndigheterna anser dagens demonstrationer och självmordsförsök vara en skam. Allt som kan ge en negativ bild av de lokala myndigheterna kommer säkerligen att tystas ner, sade Tian.

Tian berättade sedan att han är beredd att ta till rättsliga åtgärder och stämma kommunledningen för kontraktsbrott.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-7-5/73004.html