Avlyssning mycket vanligt inom Kinas politiska ledarskikt
Deltagande delegater vid öppnandet av kommunistpartiets 18:e kongress i Folkets stora sal i Beijing, Kina, den 8 november. Många partitjänstemän har blivit avlyssnade på sistone, efter att misstänksamheten spritt sig i leden i den pågående antikorruptionskampanjen. (Foto: Feng Li / Getty Images).


Ett stort antal tjänstemän inom kinesiska kommunistpartiet avlyssnas, vilket gör att de ständigt oroar sig för att deras olagliga verksamhet ska avslöjas berättar en branschexpert.

Qi Hong är expert på elektronisk övervakningsutrustning. Han brukade anlitas av partitjänstemän på lokal nivå för att hitta och montera ner avlyssningsutrustning i deras kontor och hem. I sitt första fall hittade Qi två mikrofoner och en dold kamera i luftkonditioneringsanläggningen på en tjänstemans kontor.

Tjänstemannen ”föll ner på knä och blev kvar på golvet, mållös, länge”, berättade Qi för Nanfang Peoples Weekly (cqwb.com.cn) i en intervju nyligen.

Efteråt spreds
ryktet om Qis skicklighet, och han fick många jobb. Enligt artikeln tog Qi i fjol bort drygt 300 avlyssningsenheter från över 100 bilar, kontor och sovrum tillhörande tjänstemän. Under en av sina mest hektiska veckor tog han ner 40 enheter. De flesta av dem installerades av tjänstemännens fruar, älskare, kollegor och konkurrenter, enligt artikeln.

Qi sade att dessa tjänstemän lever i ständig rädsla för att deras oetiska och olagliga aktiviteter ska upptäckas. Många lider av ångest och paranoia, och oroar sig alltid för att de är utsatta för komplotter. De blir också lätt misstänksamma. Även om ingen avlyssning upptäcks tror de sedan att de instrument som används för att upptäcka dem är otillförlitliga.

En tjänsteman i Shanxiprovinsen tipsade sina vänner och kollegor i Shandongprovinsen om att de kunde undgå avslyssning om de kramades när de möttes, så att de kunde känna om den andre hade någon utrustning på sig. Alla känsliga samtal hålls i en bastu eller ett offentligt bad där risken att bli avlyssnad är mindre.

Qi sade att han tröttnade på jobbet och slutade. Han tillade att det fick honom att känna avsky och att det kinesiska samhället under kommuniststyret är hopplöst.

Bo Xilai, den sparkade politbyråmedlemmen och tidigare partichefen i Chongqing, byggde tillsammans med sin tidigare polischef Wang Lijun ett stort elektroniskt övervakningssystem i Chongqing. Med hjälp av det avlyssnade han kommunikationen från en rad olika partifunktionärer på höga positioner, och till och med partiledaren Hu Jintao hörde under en tid till de avlyssnade.

Översatt från engelska