Avkomman från en klonad ko hamnade i den brittiska livsmedelskedjan
Afrikas första klonade ko som fått namnet Fut visas för medierna i den lilla staden Brits, Johannesburg. (Foto: Alexander Joe / Getty Images)


Efter att köttet från den första avkomman till en klonad ko kom in i livsmedelskedjan i Storbritannien förra året, bekräftade Food Standards Agency (FSA; byrån för livsmedelsstandard) på onsdagen att köttet från ytterligare en tjur kommit in olagligt.

Parable, född i maj 2007 och slaktad i maj 2010, kom in i livsmedelskedjan utan att passera testet för ”nya livsmedel”. Allt kött, mjölk och ägg från klonade djur och deras avkommor måste gå igenom en säkerhetsbedömning och godkännas av alla EU:s medlemsstater innan de lagligen kan saluföras.

Den första tjuren, Dundee Paratrooper, kom in i livsmedelskedjan 2009.

– Kött från båda dessa har redan ätits, sade FSA.

En tredje tjur, Dundee Perfekt, slaktades i juli i år, men köttet har inte kommit in i livsmedelskedjan.

De tre tjurarna kom från ett parti om åtta kalvar födda i Storbritannien från åtta embryon som ursprungligen skördades från en i USA klonad ko.

FSA har spårat alla de åtta i Storbritannien födda kalvarna. Fyra av varje kön föddes varav en ko och en tjur dog inom en månad efter födseln. De återstående tre tjurarna slaktades alltså, och kött från två av dem kom in i livsmedelskedjan.

En av de kvarvarande korna, Dundee Paradise, finns på en brittisk mjölkgård. Lokala myndigheter sade till FSA att det inte finns några bevis för att mjölk från denna ko har gått in i livsmedelskedjan.

FSA tror att de andra två korna finns i en besättning med mjölkkor.

– För närvarande kan vi dock inte bekräfta huruvida mjölk från dessa [två] djur har gått in i livsmedelskedjan. Kommunala tjänstemän besöker gårdarna där djuren hålls, sade FSA.

Även om FSA säger att det inte finns något som visar att konsumtion av produkter från friska kloner eller deras avkomma utgör en säkerhetsrisk, är djurskyddsföreträdare oroade över hälsorisker och etiska frågor.

”RSPCA [Kungliga sällskapet för förebyggande av djurplågeri] är helt emot kloning för livsmedelsproduktion vilket de grundar på djurskydd och etiska skäl. Kloning har en enorm potential att orsaka onödig smärta, lidande och ångest som inte kan motiveras av rent kommersiell nytta”, uppger RSPCA på sin webbplats.

”Mat från klonade djur kan tyckas vara ett välsmakande alternativ för vissa, men det lämnar en distinkt dålig smak i munnen när man kommer in på djurskydd”, säger djurskyddsföreningen.

RSPCA sade att förutom etiska frågor har djuren ofta andningsproblem, tumörer, leverdefekter eller andra abnormiteter.

Sedan fåret Dolly först klonades 1996 har ett växande antal arter blivit klonade, däribland möss, nötkreatur, grisar, getter, hundar, katter, hästar och mulåsnor.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40461/