Avhoppade ryske spionen avled
Förenade kungariket, LONDON : Walter Litvinenko, (höger) far till den tidigare ryska spionen Alexander Litvinenko, anländer till University College Hospital i London, den 24 November 2006, timmar efter sonens död på sjukhuset. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN


Den avhoppade ryske spionen Aleksander Litvinenko avled på ett Londonsjukhus i går kväll. Han har vårdats i tre veckor med symtom på förgiftning, och hans vänner skyller på Kreml. Ryssland har avfärdat anklagelserna.

Han har vårdats i tre veckor med symtom på förgiftning, och hans vänner skyller på Kreml.

Ryssland har avfärdat anklagelserna som nonsens.

Den 43-årige ex-spionen avled på kvällen, och läkarna på University College Hospital sade att de fortfarande inte vet exakt vad som orsakade hans död. En av de tidigare teorierna var att han blivit förgiftad av tungmetallen tallium, men det tror läkarna inte längre. Uppgifter om att "mystiska föremål" hittats på röntgenbilder av Litvinenkos buk avfärdas också.

Litvinenko har sagt att han blev sjuk efter att ha träffat två ryssar på ett hotell i London den 1 november. Han har ägnat sig åt att utreda mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, liksom han själv en känd kritiker av president Vladimir Putin. Hon sköts ihjäl i sitt hus i Moskva den 7 oktober.

Om det visar sig att Moskva har ett finger med i spelet av förgiftningen av Litvinenko så kan det få långtgående diplomatiska konsekvenser. Det skulle i så fall vara det första kända fallet i sitt slag i väst sedan det kalla kriget.

En talesman för den ryska regeringen kommenterade i dag Litvinenkos död för Reuters i Helsingfors i samband med EU-mötet där med president Vladimir Putin.

– En människas död är alltid en tragedi. Nu är det de brittiska rättsmyndigheternas sak att utreda fallet, eftersom herr Litvinenko är bosatt där, sade Kremls vice talesman Dmitrij Peskov.

Den ryska tidningen Kommersant publicerade i dag en intervju med en av de män som Litvinenko berättade att han träffade på morgonen den 1 november: affärsmannen Andrej Lugovoj.

Lugovoj hade liksom Litvinenko tidigare tjänstgjort inom den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Han sade till Kommersant att han känt Litvinenko sedan 1996 och haft kontakt med honom i London flera gånger i affärsfrågor.

– Det fanns ingenting personligt i våra kontakter – de gällde bara affärer, sade Lugovoj.