Äventyrsklassiker som håller än
Harrison Ford har intagit rollen som Indiana Jones i en ny film som har svensk biopremiär 22 maj. I dag släpps en dvd-box med de tidigare filmerna med den äventyrlige hjälten. (Foto: AFP)


  • Dvd-box: Indiana Jones Collection
  • Produktionsår: 1981, 1984 och 1989
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Steven Spielberg
  • Medverkande: Harrison Ford m fl
  • Kommer ut: 080514

Efter många års prat och skriverier är det äntligen snart dags för premiären av den nya Indiana Jones-filmen, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Steven Spielberg, USA, 2008). Då passar filmbolaget på att återigen släppa en samlarbox med de gamla filmerna. Enda skillnaden från den tidigare boxen är lite annorlunda extramaterial. Visst är det ett fult knep, med syftet att mjölka publiken på pengar. Men det ger också mig en ursäkt att tipsa om filmerna, som jag tycker står högt på underhållningsskalan.

De senaste åren har det varit mycket mystik på tapeten, med filmer som Da Vinci-koden (The Da Vinci Code, Ron Howard, USA, 2006) och de två National Treasure-filmerna (Jon Turteltaub, USA, 2004 och 2007). Dessa filmer har, förutom mystik, haft en hel del äventyrliga element och pussellösande i sig. De bleknar dock i jämförelse med de gamla Indiana Jones-filmerna, som erbjuder äventyr av första klass, en charmig hjälte och stuntscener utan dess like.

Jag såg en intervju med Steven Spielberg för att par år sedan, där han pratar om de gamla Indiana Jones-filmerna. Han sa då att han var inspirerad av de gamla B-filmerna från Hollywoods studiotid. Vad det innebar på den tiden, var att man hade en påkostad A-film och en mindre påkostad B-film, som man visade tillsammans i så kallade ”double features”. Detta, menar han, var en ursäkt för filmernas lite tramsiga framtoning. Personligen tycker jag att det var en ursäkt för att kunna koncentrera sig på att göra filmerna grymt underhållande. För det är de. Indiana Jones svingar med piskan, kör motorcykel, jagar bilar och pansarvagnar med häst och kysser de vackra flickorna. Släng dig i väggen, James Bond!

Harrison Ford har väl aldrig varit bättre än i rollen som Indiana Jones (förutom kanske som Han Solo i Star Wars-filmerna, så klart), med den snitsiga hatten och den pojkaktiga charmen. En annan sak som är roande är valet av skurkar i två av filmerna. Många känner säkert till att Spielberg regisserade Schindler’s list (USA, 1993); en film som tog upp nazisternas tyranneri på ett väldigt allvarligt vis. I den första och tredje Indiana Jones-filmen innehar nazisterna skurkrollen. Jag vet inte varför, men jag tycker det är roligt att se när Indiana Jones kämpar mot nazisterna i jakten på arkeologiska skatter. En anledning kan ju vara att Spielberg medvetet har stereotypiserat nazisterna. Vanligtvis är jag emot stereotypiseringar, eftersom de oftast gör att filmer känns korkade (fanatiska muslimer är ett ”populärt” exempel i dagens amerikanska filmer), men i detta fall blir filmerna faktiskt bättre på grund av sterotypisering.

Så om du inte sett dessa tre underbara filmer, tycker jag att du ska gå ut och köpa dig ett exemplar av denna box. Boxen är dessutom relativt billig, med tanke på att man får tre filmer (cirka 280 kronor).