Även små doser av aktivitet i det gröna gör gott
En stunds trädgårdsarbete kan göra gott för kropp och själ. (Foto: AFP/Mychele Daniau)


Redan efter fem minuters vistelse i naturen sker förbättringar i välbefinnandet. Framförallt är det bland unga och personer med psykisk ohälsa som man såg den starkaste effekten visar brittisk forskning.

Egentligen vet vi väl alla att vi mår bra av att vistas i skog och mark men nu har forskarna sett tydliga bevis efter att ha analyserat 1252 personer som deltagit i en studie ledd av Jules Pretty, forskare vid universitetet i Essex. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Science and Technology.

Forskarna såg att utomhusaktiviteter, såsom promenader, trädgårdsarbete, cykling, fiske, segling, ridning etc. leder till snabba förbättringar i humör och självkänsla. Den starkaste effekten såg man redan efter fem minuter.

En ännu större effekt i välbefinnandet sågs när man vistades nära vatten till exempel vid en sjö eller flod.

Jules Pretty såg att de som annars var inaktiva, stressade, eller led av psykiska besvär förmodligen också hade den största nyttan av att vistas i naturen. 

I Sverige kan läkare, sjukgymnaster och andra yrkesgrupper sedan några år, skriva fysisk aktivitet på recept. Kanske vore det en god idé att lägga till att den bör utövas utomhus i skön, grön miljö.

Källa:
http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es101129n